Linkovi

Zaustaviti mučenje u Euro-Aziji - 2003-11-17


Kao što je rekao američki ambasador u OSCE-u Stephan Minikes ”tortura bi trebalo da bude anahronizam modernog svijeta, stvar prošlosti. Ne postoji nikakvo opravdanje za torturu i ona mora biti iskorijenjena.”

Iz Turkmenistana, primjera radi, nastavljaju stizati izvještaji o torturama nad zatvorenicima i umiranjima po tamošnjim zatvorima. Nakon napada na predsjednika te države Saparmurata Niajazova prije godinu dana mnogim vjerodostojnim izvještajima potvrđeno je da su pritvoreni zbog navodne umisješanosti u taj atentat bili svirepo mučeni. Među njima je bio i bivši ambasador Turkmenistana u OSCE-u Batir Berdiev. Neki su pritvorenici umrli zbog očiglednog nedostatka hrane i medicinske njege. Turkmenistanska vlada je osujetila sve napore OSCE-a i drugih organizacija koje su nastojale istražiti izvještaje i navode o torturima koje se provode u Turkmenistanu.

Vlada Uzbekistana priznala je da u uzbekistanskim zatvorima i pritvornim centrima dolazi do teških zlostavljanja. Odluka vlade te države da pozove specijalnog izvjestitelja Ujedinjenih nacija i planovi za primjenu preporuka UN-ovog izvjestitelja važan su korak naprijed u Uzbekistanu. Ali, i pored toga, mnogo šta ostaje da se uradi. Kako se navodi, dvije su osobe ove godine umrle u uzbekistanskim zatvorima, a prošle godine četiri. Smrt svakog od tih zatvorenika je, najvjerovatnije, rezultat teških mučenja. Svaki od tih slučajeva trebao bi biti u potpunosti i neovisno istražen.

U Armeniji, Azerbejdžanu i Gruziji, prebijanja pritvorenika u istražnom postupku prije pokretanja sudskog procesa ostaju i dalje rutinskim dijelom kriminalnih istraga. I iz Čečenije i iz cijele Ruske federacije stižu vjerodostojni izvještaji o torturama nad zatvorenicima.

Kao što je rekao predsjednik Sjedinjenih država, zaštita osnovnih ljudskih prava je temeljno obilježje civiliziranih društava:

BUSH: Uspješna društva šite slobodu dosljednom i nespristrasnom vladavinom zakona, a ne selektivnom primjenom zakona kako bi politički oponenti bili kažnjeni.

Neuspjeh u poboljšanju sadašnje negativne prakse kada je u pitanju poštivanje ljudskih prava uveliko će kočiti razvoj i napredak euro-azijskih zemalja.

XS
SM
MD
LG