Linkovi

Korak dalje u testiranju na udar vozila - 2003-11-14


U ovom Hondinom projektu vrijednom 60 miliona dolara, testira se sigurnost, o kojoj, kako kaže predsjednik kompanije Honda, Takeo Fukui, kupci sve više vode računa. Na posebno izgradjenom poligonu od oko 32 hiljade kvadratnih metara vrši se test direktnog sudara dva automobila, umjesto ubičajenog testa u kojem automobil udara u prepreku ispred sebe.

U principu, test sa preprekom će vam dati jedan rezultat, dok će vam test direktnog sudara dva automibila dati djelimično drugačiji rezultat, kaže inženjer Honde, Tom Elliott. U prikazanoj demonstraciji, kaže on, vidjela se izdržljivost u sudaru malog i velikog vozila, i kako su se ova dva Hondina proizvoda u tome dobro ponašala.

Bio je to sudar Honde Civic i Honde Pilot dok su se kretali po 50 kilometra na sat. Nakon sudara inžinjeri istražuju struktruralna oštećenja, kako bi napravili bolju konstrukciju vozila.

Inžinjeri mogu umanjiti poetncijalnu štetu koju velika vozila mogu učiniti na malim automobilima.

Izvan Hondinih tvornica experti provjeravaju novi sistem kočenja koji ublažava sudar. Ukoliko vozač vozi blizu tog žutog cilja čuće upozoravajući zvuk, i ukoliko ne smanji brzinu, sistem koči vozilo i na drugi način podsjeća da treba usporiti.

Honda, testira i takozvani Sistem za podršku u vožnji, laserski radar koji promatra položaj vozila i oznake linija, te upozorava vozača kada griješi. Sva ta nastojanja Honda naziva Istinskim svjetom sigurnosti za novu generaciju vozila.

XS
SM
MD
LG