Linkovi

2004 Nissan Quest, kombi koji privlači poglede - 2003-11-14


Honda i Toyota su već počeli prodavati svoja nova i bolja kombi vozila . Fordov novi kombi će uskoro doći na tržište, a Nissan Quest privlači poglede svojim agresivnim dizajnom. Pored velike popularnosti SUV-a i novih “crossover”-a kombi je još uvijek daleko od nestanka.

Nissanova Shari Kourilsky kaže da je kombi market trenutačno stabilan ali još uvijek velik.

Kourilsky: Mi očekujemo da će se prodati oko 1.2 miliona kombija godišnje, sa malim porastom u sljedećih nekoliko godina, a neki vjeruju da će se taj broj smanjiti.

Jim Hossack, viši analitičar za Auto Pacific, kaže da proizvodjači kombija nemaju tako jaku konkurenciju.

Hossack: ZA razliku od SUV marketa gdje ima, zavisi kako brojite, oko 70 različitih firmi, kombije proizvodi sam 12. To znači da nije loše biti na takvom tržištu.

Gospodin Hossack kaže da dio vlasnika kombija sada kupuje SUV. Shari Kourilsky kaže da je razlog negativan imidž. Na kombi se gleda kao auto za mame koje razvoze dijecu, takozvane “soccer mom”, odnosno mame koje voze kćerke na trening u ženskom nogometu.

Kourilsky: Jedan od najvećih razloga da se ne udje u ovaj market je činjenica da ljudi kombi ne smatraju popularnim. Neki čak misle da je imati kombi čak i traumatično, specialno žene u porodici. Inače, to je jedna stvar protiv koje se probamo boriti.

Gospodja Kourilsky kaže da Nissanova istraživanja pokazuju da su potecialni kupci koji traže nove ideje imali neispunjenih želja.

Kourilsky: Jedna od najvećih neispunjenih želja je kombi koji izgleda dobro, nešto što vas neće biti stid voziti, nešto u čemu vam dijeca neće reći da ih ostavite sa druge strane škole, da ih prijatelji ne vide kako izlaze iz kombija.

Nissan Quest je lijepo i agresivno vozilo, sa novim izgledom porodice Nissan. Jim Hossack misli da su Nissanovi inžinjeri Quest napravili da izgleda preagresivno.

Hossack: Oni su namjerno bili drugačiji. Oni su namjerno htijeli biti više ekstremni. Ali to može ograničiti njihov potencijal.

Gospodin Hossack je pozitivno iznenadjen sa Questovom V6 mašinom koja ima 240 KS, i totalnim paketom sa raznim dodatcima kao što su prozori iznad drugog i trećeg reda sjedišta, DVD video i televizor, satelitska navigacija i Bose zvučnici.

Shari Kourilsky kaže da Nissan ne očekuje da preuzme kupce od Toyote i Honde.

Kourilsky: Mi očekujemo da se stvarno probijemo na američko tržište. Tako da, naše prodaje ne ovise od rasta ukupne prodaje kmbija. Mi ustvari očekujemo da preuzmemo kupce koji prelaze iz Forda ili Dodgea u kvalitetna Nissanova vozila.

Jim Hossack misli da je Nissanova ideja, da preuzme kupce od Dodgea i Chryslera, dobra.

Hossack: Chryslerov dio kombi marketa je oko 36.5%, što njih stavlja na prvo mjesto. Niko drugi nije blizu.

Prije samo četri godine Nissan se borio da preživi kao kompanija. Nissanu se sada vraća legendarni status i kompanija se ponovo može natjecati u svim tržišnim segmentima.

XS
SM
MD
LG