Linkovi

Europska unija ima "spremnost i mogućnost" da preuzme vojnu misiju u Bosni i Hercegovini - 2003-11-14


Prema uvjerenju zvaničnika vojnog saveza, Europska unija ima "spremnost i mogućnost" da preuzme vojnu misiju u Bosni i Hercegovini. Takav stav je ponovljen i sinoć nakon sastanka šefova generalštabova članica Alijanse u Bruxellesu, kada je zaključeno da vojne saveznice imaju političku volju za takvim činom. Medjutim, kako je nakon skupa naglasio šef Vojnog komiteta NATO, general Harald Kujat, do sada nije bilo moguće donošenje odluke o tome, zbog činjenice da Unija još nije dostavila formalni zahtjev za vojno-sigurnosnim angažiranjem u Bosni i Hercegovini.

"Govori se o predaji (misije), medjutim Europska unija treba zvanično da izrazi spremnost, kako bi se potom dvije institucije konsultirale, da bi na kraju Alijansa obavila pripreme za predaju misije", rekao je general Kujat.

Za najvišeg vojnog zapovjednika NATO, jedini put predaje misije Europljanima je onaj zacrtan sporazumom o suradnji "Berlin plus".

Riječ je o precizno utvrdjenim uvjetima i modalitetima vojne i sigurnosne suradnje NATO i EU, u kojima vojni savez podržava vojne akcije Unije svuda gdje sam nema interesa za vojnim angažiranjem.

U NATO komentarima europske inicijative vojnog angažiranja u Bosni i Hercegovini, u krugovima EU najavljenog za sredinu naredne godine, ističe se snažna namjera Alijanse da i nakon predaje misije na neki način ostane prisutna na terenu. U tom smislu, traži se način za "drugačiju formu života Alijanse u BiH", nakon što zemlju, u dogledno vrijeme, napuste NATO mirovne snage.

XS
SM
MD
LG