Linkovi

“Kraj Detroita: Kako su velika tri izgubili američki market” - 2003-11-14


Magazin Automotive News očekuje da će se u 2003 godini u Americi prodati 16 miliona i 500 hiljada vozila, što bi 2003 napravilo petu najbolju godinu po prodaji automobila ikada.

To izgledaju kao dobre vijesti, ali gospodja Maynard poziva na bliži pogled. u Detroitu se niko ne raduje dok uvozna vozila uzimaju sve veći dio kupaca.

Maynard: Detroitove tri velike kompanije drže oko 60% tržišta, što je odprilike isto koliko je sam General Motors kontrolirao 1960.

Gospodja Maynard kaže da će se pad GM, Chryslera i Forda nastaviti.

Maynard: U mojoj knjizi ja predvidjam da će do 2010 Detroitove velike tri kompanije i uvozne kompanije podjeliti market po pola.

Kako uvozne kompanije, specijalno Japanske, preuzimaju kupce od američkih u Americi?

Michelin Maynard kaže da je razlog, način na koji oni rade posao.

Maynard: Oni su, startujući oko 1980, shvatili šta kupci u Americi traže, a to je bilo više mjesta i komfora nego što su nudili kupcima u Japanu. Oni su to i uradili. Dio te strategije je bio podizanje fabrika za takve automobile u Americi.

Gospodja Maynard kaže da je Detroitov problem što ne znaju šta kupci traže. Na primjer, Fordov ogrinalni Taurus iz 1986 godine je bio super auto. Ali, ona kaže da je Ford izgubio interesovanje za njegovo unapredjenje dok kompanije kao Toyota i Honda uvijek unapredjuju.

Maynard: Šta uvozne kompanije rade je, na primjer, udju u market luksuznih auta i stalno ih prave boljim. Radeći to, oni imaju ponovne kupce koji će ostati lojalni sve dok se auta unapredjuju.

Jedan od najvećih plusova za uvozne auto kompanije je, da ne moraju platiti zaposlene koliko kompanije u Detroitu. Ugovori napravljeni sa zaposlenim na dugi niz godina je velika prepreka za Detroit.

Maynard: Kompanije iz Detroita plate oko $1.200 po autu za penzije i osiguranje zaposlenih i penzioniranih. To je nešto što oni moraju, a uvozne kompanije ne moraju.

XS
SM
MD
LG