Linkovi

Capitol Hill: Pregled dešavanja u protekloj sedmici - 2003-11-14


Članovi američkog Senata su sve bliže finalnom odobrenju 400 milijardi dolara budžeta za Ministrastvo odbrane.

Ovaj Zakon predstavlja kompromis između Zastupničkog doma i verzije koju zastupa Senat. Zakon koji predviđa sedam milijardi dolara više nego prošlogodišnji budžet, iskoristiće se za plate američkim vojnicima, istragu i razvoj, izgradnju i ostale vojne operacije od prvog oktobra ove godine. Među kompromisima koji su karakteristični za ovaj zakon je onaj koji poziva američke zračne snage da iznajme 20 aviona tipa Boeing u svrhu aviona za punjenje goriva u zraku i kupi dodatnih 80. Neki senatori su kritizirali prvobitni prijedlog Ministarstva odbrane da je iznamljivanje svih 100 aviona preskupo.

Demokrate u američkom Senatu i dalje nastavljaju blokirati potvrđivanje nekoliko konzervativnih kandidata za mjesto federalnih sudaca.

Jutros je okončano 39-časovno maratonsko zasjedanje koje su organizirali republikanski senatori koji žele naglasiti, kako navode, sprječavajuće taktike od strane demokrata. Predstavnici u Senatu su jutros glasali da okončaju debatu, što je međutim i dalje u neizvjesnosti ostavilo sudbinu četiri nominirana suca. Demokrati su na listu dodali imena još dvojice kandidata, čime je ukupan broj spornih nominacija povećan na šest. Predsjednik Bush je izjavio da neće popustiti u svojoj podršci za nominaciju nekoliko federalnih sudaca koji su predmet oštre političke bitke. On je jučer u Bijeloj kući izjavio, dok su uz njega stajali trojica spornih kandidata, da su oni osobe integriteta i časti i izuzetno kvalificirani za ta mjesta. On je ljutito pozvao demokrate da omoguće glasanje o nominacijama. Demokrati navode da se samo suprotstavljaju nominiranim sudijama sa nepokolebljivim ideološkim dosjeima, i da su odobrili ostale umjerenije kandidate.

Demokratski senator Harry Reid je devetosatnim stajanjem u glavnoj sali Senata prosvjedovao protiv, kako kaže, besćutnog tretmana njegovih demokratskih kolega od strane Republikanaca.

Reid je bio posebno uznemiren planovima Republikanaca koji se tiču organiziranja 39 satnog maratona koji je bio fokusiran na debatu o konzervztivnim kandidatima za fedralne sudije.Senator iz mjesta Searchlight ,savezna država Nevada je posljednje sate prosvjedovanja proveo čitajući dijelove svoje knjige pod imenom Searchligt: tabor koji nikada nije propao.

Senator Mark Warner je početkom sedmice pozvao na minut šutnje u čast svim preminulim američkim vojnicima.

Članovi Senata su minutom šutnje, u čast američkih vojnih veterana, obilježili praznik Dan veterana . Sjećanje na žrtve ratova u kojima je učestvovala Amerika započelo je zvanično nakon Drugog Svjetskog rata.

XS
SM
MD
LG