Linkovi

Jadranska Povelja - razgovori u Washingtonu - 2003-11-14


Zamjenik američkog državnog sekretara Richard Armitage se danas u Washingtonu sastao se sa najvišim zvaničnicima Albanije, Hrvatske i Makedonije, kako bi razgovarali o primjeni američko-jadranske povelje o partnerstvu. Vršilac dužnosti albanskog ministra vanjskih poslova Luan Hajdaraga, zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova Ivan Simonović i makedonska ministrica vanjskih poslova Ilinka Mitreva su danas imali radni ručak s gospodinom Armitageom u State deparmtentu. Nakon toga gospodin Armitage je za Glas Amerike rekao: Razgovarali smo o napretku učinjenom ka ulasku u NATO savez, zatim takodjer o onome što nas očekuje u nadolazećem summitu u Istambulu. Dobio sam dobre naznake od svakog od tri sudionika o ekonomskom i društvenom napretku i postignućima u njihovim zemljama - i u svakom slučaju, jako mi je drago da smo se sastali s naša tri prijatelja i nadamo se nastavku vrlo intenzivne suradnje, bilo ovdje u Washingtonu, ili u Albaniji, Makedoniji ili pak Hrvatskoj.

Na pitanje je li razgovarano o borbi protiv trgovine ljudima, i kriminala uopće na području Balkana, gospodin Armitage je rekao:

Kao prvo, našim sam prijateljima rekao da želimo da znaju koliko cijenimo njihovu podršku globalnom ratu protiv terorizma. To je nešto što nećemo nikada zaboraviti. Medjutim, prirodno je da smo postavili i pitanje i problema kakav je trgovina ljudima i koliko se u tome uznapredovalo. Sve četvoro smo se lako složili u tome da nema govora o napretku bez toga, i da takve aktivnosti cijepaju samo tkivo jednog društva, kazao je pomoćnik američkog državnog sekretara, Richard Armitage.

XS
SM
MD
LG