Linkovi

The Matrix Revolutions postavio novi rekord - 2003-11-14


Završni dio naučno-fantastične trilogije postavio je novi rekord po broju prodatih ulaznica kao i po simultanom premijernom izvođenju širom svijeta. Novost u kinima ove sedmice je i komedija kojom je nešto ranije otpočela Božična sezona filmova. Kako izvještava novinar Glasa Amerike na petom mjestu po gledanosti je sentimentalna drama Radio.

Sedamdesetih godina jedan mentalno zaostao mladić čiji je nadimak Radio postao je inspiracija za jedan srednjoškolski tim. U filmu koji se bazira na istinitoj priči lik mladića tumači Cuba Gooding Jr. dok ulogu trenera tima igra Harold Jones. Film je sniman u Južnoj Karolini gdje se stvarni događaj i desio.

Kontraverzna komedija ”Scary Movie Three” odašilja svoje satirične žaoke od Hollywooda do Washingtona. U filmu u kojem je satira usmjerena kako na akcione filmove tako i na političare Leslie Nielsen tumači lik predsjednika Sjedinjenih Država. Nakon što se dvije sedmice nalazio na vrhu liste Scary Movie Three spao je na četvrto mjesto.

Muziku za najnoviji animirani film Walt Disney Picturesa ”Brother Bear” napisao je rok zvijezda Phil Collins. To je priča o američkom indijancu koji je naučio šta je to sažaljenje i bratstvo onda kada je uz pomoć magije pretvoren u medvjeda. Brother Bear je veoma popularan među djecom ali ga je na treće mjesto pomjerila komedija o jednom veoma velikom djetetu kojem nije jasno ko je on zapravo.

Will Ferrell tumači lik Buddya koji je kao siroče rastao među patuljcima Djeda mraza ali je kao tridesetogodišnjak napustio radionicu za izradu igračaka na Sjevernom polu i uputio se ka velikom gradu na Manhattanu u potrazi za svojim pravim ocem kojeg igra James Caan dok komičar veteran Bob Newhart tumači lik patuljka koji je odgojio Buddya. Elf se nalazi na drugom mjestu na listi pet vodećih filmova.

Prvo mjesto pripada trećem dijelu naučno-fantastične trilogije čiji je prvi dio pod nazivom ”The Matrix” prikazan 1999. god. Drugi dio pod nazivom The Matrix Reloaded pojavio se u kinima početkom ove godine. Priča o svijetu u budućnosti kojim upravljaju mašine obdarene inteligencijom i ljudskoj vrsti koja se protiv njih pobunila je manje više privedena kraju u najnovijem nastavku pod nazivom The Matrix Revolutions. I u ovom nastavku lik Trinitye tumači Carrie Anne Moss a Morpheusa igra Laurence Fishburne.

The Matrix Revolutions je postavio novi rekord kada je simultano premijerno izveden u više od 90 zemalja i ostvario ukupan prihod od prodatih ulaznica ovdje u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama u iznosu od 204 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG