Linkovi

Nastavljaju se reakcije na izvinjenje gradjanima BiH, koje je uputio predsjednik Srbije i Crne Gore - 2003-11-14


Izvinjenje predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića građanima BiH je lični i moralni čin za ono što su pojedinci na svim stranama učinili u konfliktima, te doprinosi stvaranju dobrosusjedskih odnosa između dvije država", saopćeno je iz kabineta člana redsjedništva BiH Borislava Paravca. Paravčev Stav je da suštinski, značaj i težinu taj čin tek treba da dobije ako i drugi državnici urade isto.

Udruženje «Majke enklava Srebrenica i Žepa» smatraju da je izvinjenje predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića građanima Bosne i Hercegovine dobro došlo, ali da je trebalo doći mnogo ranije.

Predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH, Srđan Dizdarević ocijenio je danas Marovićevu izjavu vrlo značajnom jer je konačno neko od visokih političkih autoriteta iz Srbije i Crne Gore pokazao spremnost da prizna odgovornost za zločine u BiH od 1992. do 1995. godine i da se izvini žrtvama i njihovim porodicma. Naravno, ovaj proces “liječenja rana” zahtijeva okončanje svih sudskih procesa, uključujući i haške, i sankcionisanje individualnih počinilaca zločina - kazao je Dizdarević.

Marovićevo izvinjenje, Evropska unija ocijenjuje kao pozitivan potez. Kako je izjavio glasnogovornik Delegacije Evropske komisije u BiH Frane Maroević, “svaki korak prema boljoj suradnji između zemalja u regiji može samo pridonijeti dobrosusjedskim odnosima na kojima Evropska unija insistira“.

Predsjednik Federalne komisije za traženje nestalih, Amor Mašović smatra da je izvinjenje Marovića «u svakom slučaju dobro došao čin koji dolazi od visokorangiranog zvaničnika zemlje koja je izvršila agresiju i genocid nad jednim brojem stanovnika Bosne i Hercegovine, ali da u njoj nedostaje nazivanje stvari pravim imenom: zločin zločinom, genocid genocidom», stav je Amora Mašovića!

Stranka demokratske akcije pozdravlja izvinjenje predsjednika Marovića, smatrajući da je to važan korak u procesu izgradnje povjerenja i dobrosusjedskih odnosa između dvije države. Marovićeva izjava nema nikakvog uticaja na tužbu Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid, koja se vodi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu,smatraju u SDA!

XS
SM
MD
LG