Linkovi

Reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić o izvinjenju Svetozara Marovića - 2003-11-13


Komentirajući za Glas Amerike današnju izjavu Svetozar Marović, koji je uputio ispriku i zatražio oprost od građana BiH Reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić kaže:

Mi smo se u Sarajevu svašta naslušali. Ova današnja izjava je, po mom mišljenju, previše općenita, zakašnjela je i na kraju je protuporuka u smislu moraliziranja da gradjani BiH ne treba da čitav jedan narod smatraju genocidnim. To su gradjani BiH najmanje krivi, jer mi stalno dobivamo poruke da Mladić ne ide u Hag zato što ga Srbi ne daju, zato što ga njegov narod ne da. Karadžić ne ide u Hag zato što ga njegovi Srbi u BiH ne daju. Prema tome, oni treba da sami skinu tu hipoteku da nisu genocidni. Nećemo to mi ni skidati ni stavljati. Ako jedan narod kaže mi smo svi Karadžići, šta da mi zaključujemo.

Izjava Marovića je općenita, jer Vili Brant nije rekao da se izvinjava gradjanima planete zato što su neki njemački oficiri činili holokaust na Jevrejima, nego je otišao i poklonio se Jevrejima.

Srebrenica, nije bila samo zato što su tamo gradjani BiH, nego su srebreničani ubijani zato što su muslimani, i onda se zna kome se za to treba ispričati.

I dalje, izjava je zakašnjela jer više nije bitno šta neko misli, jer se čitav problem rješava u Hagu. I, to je sada pravno pitanje. Marović je zakasnio za nekoliko godina da bi to bilo moralno pitanje, da bi smo mi muslimani i gradjani BiH mogli primiti kao najbolju, ili dobru volju koja dolazi iz Beograda u osobi gospodina Marovića. U svakom slučaju to nije loše, ali ne mjenja puno. Mi ovdje trebamo da dodjemo do istine i pravde preko Haga, i tamo treba da se kaže ko je kriv, narod ili pojedinci, za ono što se desilo u Srebrenici, Foči, i džamija Ferhadija u Banja Luci nije srušena što su u nju ulazili gradjani BiH nego zato što je to simbol muslimana.

XS
SM
MD
LG