Linkovi

B. Belikić: Dobra je stvar što je Marović uputio izvinjenje, ali nije bilo nužno povezivati tu stvar sa tužbom BiH protiv Srbije i Crne Gore - 2003-11-13


Komentirajući za Glas Amerike današnju izjavu Svetozar Marović, koji je uputio ispriku i zatražio oprost od građana BiH, zastupnik u državnom parlamentu BiH, i bivši član Predsjendištva BiH, Beriz Belkić kaže:

Današnja izjava gospodina Marovića je po mom mišljenju dobra stvar. Dakle, jedna gesta koja dolazi sa istoka od naših istočnih susjeda, na kakve baš nismo navikli, i nešto slično do sada nismo čuli - ohrabruje da se na cijelom regionu uspostavlja jedan novi sistem vrijednosti. To je dobro za budućnost. Naravno, možemo komentirati je li to zakasnilo, ali ja mislim da je to dobra stvar i dobar signal.

Čuo sam kroz medije i komentar gospodina Marovića u vezi tužbe BiH protiv bivše Srbije i Crne Gore i obično, kao što biva, imate jednu dobru stvar, a onda dodje i račun za to.

Te dvije stvari, se zaista, ne bi mogle povezivati, i ne bi ih bilo korektno povezivati. Dakle, gesta je gesta. Ona ne bi smjela da ima nikakvu drugu konotaciju, nikakvo drugo uslovljavanje. Ja sam i ranije rekao da nema govora, niti je tačno da se tuži cijeli narod. Jednostavno se tuži ondašnji politički režim koji je napravio agresiju na BiH. Tačno je da će i gradjani Srbije i Crne Gore na neki način imati odredjene posljedice, ali tu stoji i odgovornost naroda. Znate, kada se bira vlast mora se voditi računa, sa jedne strane, a sa druge, morate voditi računa da ta vlast ne dobije neograničenu mogućnost manipulacije i zloupotrebe stvari koje moraju biti strogo pod kontrolom.

Dakle, dobra je stvar što je Marović uputio izvinjenje, ali nije bilo nužno povezivati tu stvar sa tužbom BiH protiv Srbije i Crne Gore.

XS
SM
MD
LG