Linkovi

Nina Bang Jansen komentira izvinjenje Svetozara Marovića - 2003-11-13


Izvinjenje gospodina Svetozara Marovića izrečeno danas u Sarajevu komentira direktorica Koalicije za međunaordnu pravdu u Washingtonu Nina Bang Jensen.

”Mislim da se radi o veoma pozitivnom prvom koraku, o nečemu što su mnogi čekali da čuju već duže vrijeme. Za nadati se da će njegov stav dijeliti njegove kolege koji se nalaze u Beogradu. Smatram da se radi o jednom doborm koraku.“

VOA: U svjetlu tužbe BiH protiv Jugoslavije na osnovi optužbi za genocid počinjen u BiH, na pitanje da prokomentira izjavu gospodina Marovića da drži kako će biti teško objasniti građanima koje on zastupa kako netko u njima vidi potencijalno genocidni narod, gospođa Bang Jensen ovako komnetira.

”Mislim da se u stvari radi o reakciji koja nije prikladna. Naravno da će biti i da je teško za ljude da to prihvate. U stvari, nije prikladno za ljude da pretpostave da je svaki građanin Srbije i Crne Gore podržavao akcije koje je poduzeo Milošević i ostali. Prosudba Međunarodnog suda pravde i posebno prosudba haškog tribunala se posebno fokusira na djelima koje su počinili pojedinci. Čak se i odluka Međunarodnog suda pravde da prihvati slučaj, prihvati tužbu ne bi smjela tumačiti da je svaki građanin podržavao ono što je učinjeno u njihovo ime. Upravo suprotno, bilo je hrabrih ljudi, možda nedovoljan broj, koji su se ovome suprotstavili. Toga se treba sjetiti kada ljudi pokušavaju izgraditi budućnost i pokušavaju doći do pomirenja. Oprost je zasigurno nešto što jedni mogu preporučiti drugima, nešto što je vrlo lično, ali naučiti živjeti sa susjedima i narodima u regionu potpomoćiće napredak u regionu, kao što je dobra stvar, kao i izražavanje grižnje savjesti lidera.

XS
SM
MD
LG