Linkovi

Bush zatražio od Iračana da preuzmu više odgovornosti - 2003-11-13


Predsjednik Bush je zatražio od Iračana da preuzmu na sebe više odgovornosti za vladanje svojom zemljom. Predsjednik je kazao danas kako svog najvišeg predstavnika za Irak, Paula Bremera, šalje natrag u Irak kako bi radio s Iračkim upravnim vijećem koje su naimenovali Amerikanci, na strategiji ubrzavanja transfera vlasti u zemlji.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw je danas boravio u Bijeloj Kući gdje je s podpredsjednikom Cheneyem razgovarao upravo o situaciji u Iraku.On je rekao kako Sjedinjene Države i Britanija prepoznaju potrebu da se poboljša sigurnosna situacija u Iraku, u trenucima povećanog nasilja protiv koalicionih trupa.

Nešto ranije danas je glasnogovornik britanskog premijera Tonyja Blaira kazao da koalicione snage u Iraku neće biti natjerane bombama i drugim terorom da napuste tu zemlju.

U medjuvremenu je čelnik centralne komande u Iraku, američki general John Abu Zaid izjavio kako je siguran da će koalicione snage poraziti pobunjeničke grupe koje u Iraku napadaju na snage koalicije, General Abu zaid je takodjer dodao kako glavnu prijetnju predstavlja oko pet hhiljada bivših članova partije Saddamove partije Baath, i njeni lojalisti.

On je takodjer kazao kako se čini da pobunjenici imaju pristup treninzima, logistici i novcu. No, nema te vojne prijetnje koja može poraziti američke snage, dodao je general John Abuzaid. U medjuvremenu su večeras Baghdadom odjekivale nove eksplozije - radi se o drugoj noći američke operacije protiv pobunjenika.

XS
SM
MD
LG