Linkovi

Haški tužitelji traže od Tribunala da obaveže zvanični Beograd da dostavi sve raspoložive podatke o Ratku Mladiću - 2003-11-13


Današnji svjedok optužbe na sudjenju Slobodanu Miloševiću, sarajevski policajac Mirsad Kučanin, iznosi indicije da je Vojislav Šešelj, pucajući svojevremeno na opkoljeni grad sa srpskih položaja, ubio Sarajliju Mileta Vasiljevića. Riječ je o svjedoku koji je tokom rata bio u timu koji je istraživao artiljerijske i snajperske napade na grad.

Na zahtjev optuženog Miloševića, proces se vratio na svojevremenu "radnu posjetu" Vojislava Šešelja srpskim položajima oko grada, naon čega se, pred kamerama televizije sa Pala, "četnički vojvoda", držeći mitraljez u ruci, pohvalio da su ga tog dana "zapamtili Muslimani". Na osnovu tv snimka sa jedne, i neomogućnosti da se izvrši detaljna balistička analiza sa druge strane, te činjenice da je toga dana jedina žrtva srpske vatre u gradu bio Mile Vasiljević, svjedok je u ranijoj pismenoj izjavi iznio indikacije da bi ubica Vasiljevića mogao biti baš Šešelj.

Na to je reagirao Milošević: Pa dobro, recite da li se vi ovde šalite, ili stvarno tvrdite bez balističke ekspertize, a na osnovu neke televizijske izjave, da je očigledno da je Vojislav Šešelj ubio Vasiljevića?

"Ovo su indikacije", odgovorio je svjedok optužbe i dodao: Na osnovu svih dogadjaja sabranih u toku dana: kada je Vojislav Šešelj bio na Grbavici, imao je džemper odredjenog dezena- na snimku srpske televizije, imao je isti taj džemper sa "brovingom". Pohvalio se javno, sjećam se: Muslimani najbolje znaju kako su prošli danas! Medjutim, jedina žrtva toga dana u gradu bio je ovaj jadni čovjek, Mile Vasiljević.

Proces protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu te genocid u Bosni i Hercegovini, nastavljen je izvodjenjem novih svjedoka optužbe.

U odvojenim haškim zbivanima, haški tužitelji traže od Tribunala da obaveže zvanični Beograd da dostavi sve raspoložive podatke o Ratku Mladiću, saopšteno je danas u Hagu.

S tim u vezi, upućen je formalan zahtjev Tribunalu za zakazivanjem rasprave na kojoj bi jedina tema bila saradnja vlasti Srbije i Crne Gore u ovom slučaju. Insistira se na dokumentaciji o opisu Mladićevih dužnosti u nekadašnjoj jugoslavenskoj vojsci, odlukama o napredovanju u službi i, posebno, odgovoru na pitanje: da li je Mladić primado državnu penziju Beograda?

Nakon dugog insistiranja tužitelja, Beograd je ljetos dostavio podatke o Mladiću koji završavaju sa aprilom 1992., sa objašnjenjem da tada prestaje njegova služba u Vojsci Jugoslavije.

Tužiteljstvo se onda, za ostatak dokumentacije, obratilo Vojsci Republike Srpske, gdje je dobilo odgovor da se "Mladićev dosje drži u Generalštabu Vojske Jugoslavije".

"U medjuvremenu, ja sam dobila potvrdu iz drugih izvora, da se dokumentacija o Ratku Mladiću zaista čuva u Generalštabu Vojske Jugoslavije", rekla je del Ponte, čiji ured, sem obećanja da se zahtjev za dokumentacijom" sa najvećom pažnjom razmatra", iz Beograda do sada nije dobio ništa od traženih materijala.

XS
SM
MD
LG