Linkovi

Predsjednik Srbije i Crne Gore, Svetozar Marović uputio ispriku i zatražio oprost od građana BiH... - 2003-11-13


Predsjednik Srbije i Crne Gore, Svetozar Marović, tokom svog današnjeg boravka u Sarajevu gdje je učestvovao u radu Međudržavnog Vijeća za suradnju BiH i Srbije i Crne Gore, uputio je ispriku i zatražio oprost od građana BiH za svo zlo i nepravde koje im je učinio bilo ko iz SCG.

”Ovo je vrijeme u kojem riječi isprike nisu samo kurtoazne riječi, već izrazi iskrenih namjera. Želim iskoristiti ovu prigodu da se za svako zlo ili nesreću koju je bilo ko u BiH pretrpio od bilo koga iz Srbije i Crne Gore ispričam i da kažem da narodi ne smiju trpjeti krivnju i zla koja su napravili pojedinci. Oni za to trebaju odgovarati, kazao je Marović.

O Marovićevoj Isprici, Predsjedništvo BiH danas nije imalo zajedničko stajalište, jer, po riječima predsjedavajućeg Dragana Čovića, državni vrh BiH nije znao da će se to desiti. Ipak,istakavši kako govori u svoje ime, gospodin Čović je rekao da uvažava Marovićev gest.

Na današnjem susretu Međudržavnog vijeća za suradnju BiH i Srbije i Crne Gore ocijenjeno je kako su odnosi dviju država u cijelosti dobri te je izražena spremnost na jačanje suradnje i za uzajamnu podršku čiji je cilj približavanje europskim integracijama.

Danas potpisanim sporazumom, građani dvije države granicu će moći prelaziti samo s osobnim iskaznicama od 1. januara 2004. godine. Takodjer, potpisan je sporazum o naučno tehničkoj suradnji dvije države. Prilikom današnjeg susreta nije bilo govora o tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore. Predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je kako je to pitanje kojim se sada trebaju baviti pravnici, a g. Marović je mišljenja da to pitanje treba riješiti na način koji će uvažavati budućnost. Mi uvažavamo različita mišljenja no držim kako će biti teško objasniti građanima koje ja zastupam kako netko u njima vidi potencijalno genocidni narod, bio je zaključak predsjednika Srbije i Crne Gore, Svetozara Marovića!

XS
SM
MD
LG