Linkovi

Preko Atlantskog okeana u brodu od trske - 2003-11-12


Španski istraživači su odredili kurs istorije ploveći kroz Atlantski okean u svojim drvenim brodovima u potrazi za egzotičnim, dalekim i nepoznatim zemljama. Medjutim, ovih modernih dana, jedan brod, i posada, pokušavaju ostvariti san jednog čovjeka...da u brodu od trske odplove od Barcelone u Španiji do Afrike, a zatim preko Atlantskog okeana do Cartagene u Columbiji.

Kitin Munoz španski istraživač je na putu koji ne liči ni na što slično što se desilo već godinama. Oni vjeruju da su ljudi iz Amerike, Azije i Polinezije u ovakvim brodovima od trske prelazili Atlantski okean mnogo prije od Christophera Columbusa u 15 vijeku. Munuzov brod je kopija brodova korištenih u Južnoj Americi prije dolaska Evropljana.

Na njemu nema ni jednog od modernih materijala. Brod su u Španiji izgradili Aymara indijanci iz Bolivije. Ovaj brod je dobio ime Mata Rangi tri...i to je treća expedicija koju vodi Munoz. Predhona dva broda nisu bili dovoljno čvrsti da izdrže nemirno more, ali Munioz ne odustaje.

On je već od Barcelone doplovio do Maroka, i nastavio je duž obale Afrike sve do Cape Vede. Bilo je teških trenutaka na nemirnom moru, bilo je depresivnih dana bez daška vjetra, ali su stigli do vrha Afrike. Sada ih čeka prelazak preko okeana na putu do Cartagene u Kolumbiji. Poželimo im sreću.

XS
SM
MD
LG