Linkovi

Američki Senat velikom većinom odobrio nove sankcije protiv Sirije - 2003-11-12


Američki Senat je velikom većinom odobrio nove sankcije protiv Sirije u nastojanju da izvrši pritisak na Damask, kako bi se okončala, kako to senatori kažu, podrška tamošnje vlasti terorizmu i njeni pokušaji da pribavi oružja za masovna uništenja.

Ovom senatskom odlukom pooštravaju se sankcije protiv Sirije i to ostaje na snazi dok vlada Sjedinjenih Država ne potvrdi da je Damask prestao da podržava terorizam, da je okončao svoju vojnu okupaciju Libana, prekinuo nastojanja da proizvede ili nabavi oružja za masovna uništenja i spriječio ulazak terorista i oružja iz Sirije u Irak.

Sirijski zvaničnici kažu da Sjedinjene Države žele nametnuti sankcije vladi u Damasku kao kaznu jer oni podržavaju Palestince. Saopćenje preuzeto sa zvanične agencije vijesti SANA je prva reakcija Sirije na Zakon o odgovornosti Sirije, kojeg su jučer odobrili članovi američkog Senata.

U Bejrutu, libanski ministar vanjskih poslovo je također kritizirao zakon i kazao da on pokazuje utjecaj Izraela na Washington. Egipatski ministar vanjskih poslova je pozvao predsjednika Busha da odbaci ovaj zakon.

XS
SM
MD
LG