Linkovi

Iranci žele demokraciju - 2003-11-12


Predsjednik Bush je rekao da bi vlade zemalja Srednjeg Istoka trebalo da shvate tu poruku.

BUSH: Kako promjene dolaze u region Srednjeg Istoka, oni koji su na vlasti trebalo bi dase zapitaju da li hoće da budu upamćeni po opiranju reformama ili po njihovom sprovodjenju. U Iranu, zahtjev za demokratijom je jak i raširen, kao što smo mogli vidjeti prošlog mjeseca kada su se hiljade njih okupile da požele dobrodošlicu Shirin Ebadi, dobitnici Nobelove nagrade za mir. Režim u Teheranu mora odgovoriti na demokratske zahtjeve iranskog naroda ili će izgubiti svoju legitimnost.

Shirin Ebadi govori u ime mnogih Iranaca, umornih od represivne vladavine islamskih klerika. Ona je bila jedna od prvih iranskih sutkinja, kada je 1979. otjerana sa posla nakon što je ekstremistički muslimanski režim preuzeo vlast. Glasan branilac ljudskih prava, posebno prava žena, zatvorena je 2000. godine. U Iranu ćemo vladavinu zakona imati tek onda kada žene budu, prema zakonu, tretirane isto kao i muškarci, govorila je ona.

Demokratija u Iranu, naglasio je američki predsjednik, odraziće istorijski i kulturni ponos te zemlje. Podržavanjem prava i želja Iranaca i ostalih srednjeistočnih naroda, dodao je gospodin Bush, Sjedinjene Države će pomoći da se u cijelom regionu osiguraju mir i napredak.

BUSH: Šta više, Sjedinjene Države su usvojile jednu novu politiku, strategiju koja vodi ka slobodi na Srednjem Istoku. Ta strategija traži istu upornost, energiju i idealizam kakvu smo i ranije pokazivali. Kao i u Evropi, i u Aziji i u bilo kom kraju svijeta, napredovanje ka slobodi ujedno vodi i ka miru.

Predsjednik Bush je priznao da su ranije Sjedinjene države i druge demokratske zemlje činile ozbiljne pogreške, upravo time što su opravdavale i pristajale na činjenicu nedostatka sloboda na Srednjem Istoku. Takvi su kompromisi propadali jer, kako je naglasio, stabilnost ne može biti kupljena na račun slobode.

XS
SM
MD
LG