Linkovi

Nema još nikakve odluke o odlasku iz BiH - 2003-11-12


Novinari Glasa Amerike, Valer Gergely i Lilica Kitanovska, koji prate godišnje zasjedanje Parlamentarne skupštine NATO saveza u Orlandu na Floridi, su ekskluzivno razgovarali s generalnim sekretarom NATO saveza Georgom Robertsonom, koji krajem godine napušta tu poziciju. Upitan da li je uvjeren da će, ako snage NATO-a napuste BiH do 2004, kako se očekuje, snage Evropske unije biti sposobne preuzeti misiju imajući u vidu njeno ograničeno iskustvo u Makedoniji, George Robertson kaže:

Nije donesena nikakva odluka o okončanju misije SFOR-a niti odlasku NATO snaga iz BiH. Ali ako tako uradimo, onda će to biti samo na osnovu činjenice da će bilo koja druga organizacija, uključujući i Evropsku uniju, biti isto toliko robustna i jaka kao što je NATO bio u prošlosti. Te ćemo razgovore nastaviti, osobito s vladom BiH koja mora biti uključena u takve razgovore kako bi se osiguralo da imamo kontinuiranu prisutnost koja je izuzetno važna u zemlji koja se već ustoličava kao multietnička demokracija, kaže George Robertson.

Upitan o konačnom statusu Kosova i tome kako će on utjecati na susjedne zemlje u regionu, gospodin Robertson kaže:

Trebali bi govoriti o standardima koje treba zadovoljiti prije nego budemo mogli govoriti o konačnom ili bilo kakvom drugom statusu Kosova. Nismo u fazi pregovora o ustavnoj budućnosti Kosova, jer ono o čemu trebamo razgovarati, i o čemu Beograd i Priština trebaju razgovarati i o čemu se trebaju suglasiti, su pitanja električne energije, transporta, povratka izbjeglica, odnosno najosnovnijih pitanja koja se tiču stanovnika Kosova. Jednom sam rekao na Kosovu, a to ponavljam i sada: Ne možete živjeti od ustava, stoga narod Kosova očekuje od svog liderstva unutar Kosova da riješi neka od najosnovnijih životnih pitanja koja se tiču njih samih, i koja će na kraju dovesti i do pitanja konačnog statusa.

Da li Makedonija može preuzeti svoje obaveze i suočiti se s izazovima kao što je to nagovijestilo vođstvo te zemlje, bilo je sljedeće pitanje za gospodina Robertsona.

Makedonija je prošla kroz najgore od problema koje ima i to je učinila na izuzetan način. To je jedna od priča uspjeha u istoriji Balkana. Biće potrebno političko liderstvo, kako od strane manjinskih, tako i većinskih grupa u društvu, koje će izaći iz krize i ući u glavne evropske tokove. Stanovnici Makedonije zaslužuju svijetlu budućnost kao dio glavnih evropskih tokova, i mnogo prosperitetniju budućnost nego što su to imali u prošlosti. Uvjeren sam da je političko vođstvo u makedonskoj koalicionoj vladi predano stabilnosti i primjeni sporazuma iz Ohrida i da je voljno osigurati da Makedonija postane jedan od vodećih značajnih elemenata u Evropi.

Gospodin Robertson napušta mjesto generalnog sekretara u veoma interesantnom trenutku za NATO savez - upitan kako vidi jugoistočnu Evropu 2006 godine, George Robertson kaže:

Jugoistočnu Evropu vidim kao dio rješenja, a ne problema. Sada vidimo snage iz zemalja jugoistočne Evrope koje surađuju s NATO-m u njegovim operacijama u inostranstvu i nadam se da ćemo još dosta toga vidjeti i u budućnosti. To je dio svijeta koji je imao koristi od angažiranosti NATO-a, od angažiranosti međunarodne zajednice, i sada je vrijeme da oni daju nešto zauzvrat, da daju doprinos drugim područjima kojima je potrebna njihova ekspertiza, iskustvo i vojnici, kaže na kraju generalni sekretar NATO saveza George Robertson.

XS
SM
MD
LG