Linkovi

Zločin u Srebrenici nije bio u srpskom interesu - 2003-11-11


Bivši jugoslovenski predsjednik, optužen, pored ostalog, za genocid u Bosni i Hercegovini, ustvrdio je danas da zločin nad više od 7000 Bošnjaka Srebrenice, nije bio u srpskom interesu.

Dovršavajući danas unakrsno ispitivanje svjedoka optužbe, eksperta za historiju, Roberta Donie, započeto u septembru ove godine, optuženi Slobodan Milošević je insistirao da su i lideri bosanskih Srba bili protiv napada na Srebrenicu, nalazeći da bi to bilo protivno srpskom interesu.

MILOŠEVIĆ: ”Jer takvo nešto je mogao da napravi neko ko je bio protiv interesa i Muslimana i Srba. Neko ko je imao kriminalnu svijest i ko je lud"

Milošević je podsjetio da je Radovan Karadžić 1993. godine izjavio da zapovjednik UNPROFOR-a, general Philipe Morion svojim odlaskom u Srebrenicu, "nije spasio Muslimane, već Srbe", prenoseći uvjerenje tadašnjeg lidera bosanskih Srba da bi napad na Srebrenicu značio veliko krvoproliće i bio protivan srpskim interesima.

Današnji svjedok je postavio pitanje Srebrenice na drugi način- napad na enklavu bi značio ugrožavanje političkog položaja i medjunarodnog priznanja srpske republike u Bosni i Hercegovini. Prema Doniji, rukovodstvo bosanskih Srba je ljeta 1995. godine imalo drugi cilj - konsolidovanje teritorija pod vlastitom kontrolom, što je otvorilo vrata zločinu u Srebrenici.

Svjedok je svojevremeno sačionio analizu sjednica Skupsstine RS, tvrdeći, pored ostalog, da je interes vodjstva bosanskih Srba bio odvajanje od Bošnjaka i Htvatai integracija sa "srpskom maticom".Sa svoje strane, medjutim, Milošević se oštro suprotstavio takvoj tezi, tvrdeći da "niko od rukovodstvaiz Srbije nikada nije zagovarao stvaranje "Velike Srbije",te da se podrška Beograda Palama stavlja u pogrešan kontekst.

XS
SM
MD
LG