Linkovi

Predsjednik Bush je odao priznanje žrtvama koje čine američki vojnici u Iraku i Afganistanu - 2003-11-11


Predsjednik Bush je odao priznanje žrtvama koje čine američki vojnici u Iraku i Afganistanu, govoreći danas u povodu Dana veterana, federalnog praznika u Sjedinjenim Državama.

Predsjednik se zahvalio veteranima za, kako je rekao, oslobadjanje više od 50 miliona ljudi u te dvije zemlje iz ruku diktatora.

Gospodin Bush i prva dama Laura Bush su uečstvovali u ceremoniji polaganja vijenca na Nacionalnom groblju Arlington u Washingtonu.

Širom Sjedinjenih Država danas se inače održavaju prigodne ceremonije i parade u čast onih koji su služili u američkim oružanim snagama u vrijeme mira i rata. Procjenjuje se da ima 19 miliona veterana u Sjedinjenim Državama i da ih svakog dana umire oko 1500.

Danas je komanda američke vojske odlučila da majci vojniku, dozvoli da ostane kući sa svoje sedam djece umjesto da se vrati na aktivnu dužnost u Iraku. Armijski predstavnici su saopćili da je povučen status odsutna bez odobrenja i da je bolničarka Simon Holocomb, iz milosrdnih razloga, prekomandovana na dužnost u Nacionalnoj Gardi.

Gospodja Holocomb i njen muž, narednik prve klase, Vaughn Holocomb, su upućeni u Irak u februaru, ostavljajući rodjacima da brinu o djeci. U medjuvremenu je Vaughnova bivša supruga zatražila starateljstvo nad njihovo dvoje djece, što je gospodju Holocomb dovelo kući na hitno odsustvo.

Nakon što je sud u Coloradu donio odluku da gospodja Holocomb, ili njen muž, mora ostati kod kuće sa djecom ili će izgubiti starateljstvo.

Simon Holocomb je tada odlučila da se ne vraća u Irak i da ostaje sa djecom, dovodeći u pitanje svoj status u Armiji. Ona se još uvijek susreće sa disciplinarnom akcijom od strane Armije, i pored naknadne armijske odluke o njenoj prekomandi.

XS
SM
MD
LG