Linkovi

O spašavanju Jessice Lynch - 2003-11-11


Mohammed Al-Rehaief kaže da je znao da mora spasiti ranjenu Jessicu kad je vidio da ju je jedan od fedayeena šamarao tokom ispitivanja. Tad je, kaže, shvatio da mora otići do Amerikanaca.

Vidio sam kako jedan od fedajinskih oficira gleda u prevodioca, a zatim zamahuje da bi je ošamario. Shvatio sam da je on, preko prevodioca postavljao pitanja i kad bi ona odgovorila na njegovo pitanje - on bi je dvaput ošamario po licu. Vjerujte, otkad sam to vidio, ne mogu da zaboravim. To što sam vidio, izmijenilo je moj život, bio sam veoma tužan i osjećao da imam obavezu da joj pomognem,kaže Mohammed.

Medjutim, prema izvodima iz njene knjige, Jessica odbacuje njegove tvrdnje da su je fedayeeni tukli dok je ležala u bolnici. Mediji takodje prenose da se ona ne sjeća da je Rehaief s njom uopšte razgovarao u bolnici, kako kaže.

I rekao sam joj - ne brini! Nije razumjela, pa sam ponovio - ne brini. Tad je razumjela i nasmiješila se. A onda sam morao otići iz sobe jer je bilo opasno da me nadju..sjeća se on, dodajući da neće da reagira na njene tvrdnje iz knjige:

Nisam čitao njenu knjigu. Takodje, ja znam šta sam vidio i u to sam siguran. Mislim da se slažete sa mnom - da je ona u Iraku prošla kroz teške trenutke, da je dosta propatila. Ja lično vjerujem da je ona heroj, kaže Mohammed.

Iako je Jessica Lynch u početku pristajala na ulogu američke heroine - kako je javnost i očekivala, u nedavnom intervjuu za ABC ona je vojsku optužila da je njeno zarobljavanje i dramatično noćno spasavanje iskoristila da bi osigurala javnu podršku za rat u Iraku.

XS
SM
MD
LG