Linkovi

Predsjednik Bush propustio da Sjedinjene Države učini sigurnijim nakon septembarskih terorističkih napada iz 2001. godine - 2003-11-11


Za Patriotski Akt, zakon usvojen nakon napada 11. septembra - gospodin Gore kaže da on predstavlja užasnu grešku. Taj zakon, koji američkoj vladi daje široke ovlasti u isljedjivanju potencijalnih terorističkih djela, vlastima dozvoljava i da kontroliraju šta gradjani čitaju u javnim bibliotekama, kao i da izvode tajne preterese. Ministarstvo pravosudja, medjutim, navodi da Patriotski Akt Sjedinjenim Državama omogućava da kontroliraju tehnologije koje teroristi koriste u komunikaciji.

Želim da osporim implicitnu pretpostavku kojom barata Bushova administracija - a to je da mi treba da odustanemo od mnogih naših tradicionalnih sloboda - kako bismo bili zaštićeni od terorista. To, jednostavno, nije tačno, kaže gospodin Gore.

Govoreći u Washingtonu prije dva dana, gospodin Gore je kritizirao i način na koji Bushova administracija tretira, u zatvoru u zaljevu Guantanamo na Kubi, pritvorene osumnjičene pripadnike al-Qaide, zarobljene u ratu u Afghanistanu.

Želim da kažem da držanje tih zatvorenika u Guantanamu - nanosi veliku štetu slici Amerike u svijetu. Čak su i Engleska i Australija - a ne možete imati bolje i jače saveznike od njih - kritizirale to što se udaljavamo od medjunarodnih zakona i Ženevske Konvencije,kaže Al Gore i dodaje da bi ti pritvorenici morali da dobiju pravo na saslušanje - kako bi se odredio njihov status.

Predsjednik Bush kaže da ti pritvorenici nisu ratni zarobljenici i da o njihovim eventualnim pravima po Ženevskoj Konvenciji tektreba da se odluči, s obzirom da ni al-Qaida nije regularna vojska.

Da podsjetimo, Al Gore je na predsjedničkim izborima 2000. godine izgubio od Georga Busha. Gospodin Gore je odustao od mogućeg revanša u 2004. godini.

XS
SM
MD
LG