Linkovi

Ratko Mladić je mogao sam donositi odluke - 2003-11-11


Na sudjenju bivšim oficirima snaga bosanskih Srba, Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću, bilo je riječi o pojedinostima iz vojnih propisa bivše JNA i Vojske RS, vezanim za ličnu odgovornost i odgovornost za postupke podredjenihu slučaju kršenja ratnog prava.

Obojici bivših zapovjednika srpskih snaga se sudi zazločine počinjene u Srebrenici 1995. godine, u koje jevrijeme Blagojević bio komandant Bratunačke brigade, a Jokić načelnik inženjerije Zvorničke brigade.Svjedok je naveo da su po formiranju Srpske Republike BiH, juna 1992. godine donijeti brojni zakoni, uključujući i vojne zakone koji su se zasnivali na propisima bivše jugoslavenske vojske, te propisima o vojnom djelovanju uskladu sa medjunarodnim pravom.

Po tome, ustvrdio je Butler, odgovornim se smatra i oficir koji je saznao da je jedinica, za koju nije nadležan, kršila zakone ratovanja. Današnji svjedok, koji je od 1997. godine bio angažiran u timu istržitelja Tribunala, predočio je i dokumente o upotrebi policijskih snaga RS u srebreničkoj operaciji.

Policijske snage su bile rasporedjene u području Bratunca, gdje su, prema dokumentima, grupisale i postrojavale bossnjačke zarobljenike, koje je potom preuzela srpska vojska.

Uz ovo, on je potvrdio da je najvišu poziciju u piramidi zapovjedanja u Vojsci RS imao Radovan Karadžić, mada je, naglasio je Butler, njegov vojni komandant, Ratko Mladić, mogao sam donositi odluke i od vojske zahtjevati njihovo izvršenje. Mladić je mogao čak direktno naredjivati komandantima brigada, zaobilazeći njihove direktno nadredjene, jer se na taj način, tvrdi svjedok, ipak ostvarivao dio zapovjednog lanca vojske bosanskih Srba. Današnji svjedok, inače bivši američki vojni obaveštajni oficir, pripremio je ovaj iscrpan izvještaj o mehanizmima komande u srpskim snagama na zahtijev haških tužitelja u procesu protiv Vidoja Blagojevića i Dragana Jokića.

XS
SM
MD
LG