Linkovi

Započela reekshumacija 140 neidenificiranih lica u Mostaru - 2003-11-11


Mostarsko odjeljenje Federalne komisije za traženje nestalih danas je počelo sa reekshumacijom ukupno 140 tijela neidentifikovanih osoba, sahranjenih tokom rata u nekoliko grobalja širom Hercegovine.

Prema riječima predstavnika Komisije za traženje nestalih, Sanje Mulać, cilj je da se takozvanim «NN» osobama vrati identitet kojeg su dobili rođenjem.

Predstavnik mostarskog sektora Federalne komisije za traženje nestalih, Sanja Mulać, potvrdila je za Glas Amerike da je danas, vađenjem ostataka prvih pet osoba, započet proces reekshumacije neidentifikovanih, koji su tokom rata sahranjeni na lokalitetu Podharem u Mostaru.

MULAĆ: «Na području Mostara, odnosno Šarića harema, Podharema, Sutine, te harema Mahala u Prozoru i harema u Počitelju, nalazi se sahranjeno u pojedinačnim grobnicama 140 NN osoba. Radi se o tijelima koja su dobivena razmjenom u periodu od 1992. do 1996. godine od srpske i hrvatske strane, a postupkom reekshumacije, odnosno obdukcijom, uzimanjem uzoraka DNA kosti, želimo pomoći porodicama da sahrane svoje najmilije, a NN osobama Komisija želi vratiti identitet koji su dobili rođenjem.»

Gospođa Mulać naglašava kako se šest porodica iz Žepča interesuje za pet od 33 lica, sahranjena na lokalitetu Podharem u Mostaru. Pretpostavlja se da je riječ o Bošnjacima, koji su bili zarobljeni, prošli kroz logore HVO-a i koji su ubijeni u živom štitu.

Gospođa Mulać naglašava da su posljednjih dana dobili pozitivne nalaze DNA za šest neidentifikovanih osoba. «Posmartni ostaci tri identifikovana tijela nalaze se u kosturnici u Nevesinju i biće preuzeti narednih dana, a identifikacija će biti obavljena u ponedjeljak», rekla je Sanja Mulać.

XS
SM
MD
LG