Linkovi

Preživjeli Srebreničani traže 540 milijuna EUR-a odštete - 2003-11-10


Rodbina žrtava najkrvavijeg masakra u Europi nakon Drugog svjetskog rata će od UN i Holandije tražiti odštetu od oko 540 miliona eura, tvrde britanski medoiji.

Tako danšnji The Daily Telegraph prenosi i izjavu advokata Semira Guzine, koji predvodi ekipu advokata koji uobličajavaju tužbu:" U naredna tri ili četiri mjeseca ćemo ispuniti tužbu protiv Ujedinjenih naroda i Holandije pred nadležnim sudom za kršenje medjunarodnih zakona i Europske konvencije o ljudskim pravima", rekao je osanski advokat.

Prema njemu, preživjeli i rodbina žrtva traže najmanje jednu milijardu konvertibilnih maraka kao kompenzaciju za tragične gubitke.

Angažirani su i holandski i američki advokati koji će pomoći u uobličavanju tužbe, a njihovo najjače uporište će biti činjenica da su i UN i holandske vlasti dopustili mogućnost postojanja "nekog nivoa" odgovornosti za srebrenički masakr. Očekuje se da bi tužba mogla biti dovršena i predata u Hagu, gdje se trenutno vodi sudski proces protiv Slobodana Miloševića, kojem se, pored ostalog, na teret stavlja i zločin genocida počinjenog nad preko 7000 Bošnjaka Srebrenice.

Nečista savjest Holandjana, čiji je slabo naoružani i od ostataka UNPROFOR-a nikako podržani bataljon jula 1995. godine trebao zaštiti hiljade žitelja Srebrenice i okoline, uzročila je i ostavku vlade u Hagu 2002. godine.

Advokat rodbine srebreničkih žrtava je francuskim medijima izjavio da UN i Holandija, zbog činjenice da nisu uradili ništa da zaštite žrtve, "treba da odgovaraju".

S tim u vezi, u toj zemlji se podsjeća da su osobe najodgovornije za masakr nezabilježen u poslijeratnoj Europi, Radovan Karadžić i Ratko Mladić, i sada, osam godina nakon zločina, van domašaja medjunarodne pravde.

XS
SM
MD
LG