Linkovi

Hemingway - kubanski mit - 2003-11-10


Statua poznatog američkog pisca, koji je Kubu prije revolucije učinio svojim domom dugi niz godina, je smještena u istom uglu bara kojeg je posjećivao tokom više od dvije decenije.

Zaposleni u restoranu Floridita su me zamolili da napravim skulpturu na istom mjestu gdje je sjedio Hemigway i to je osnovni razlog što sam se prihvatio tog posla, kaže skulptor Jose Villa Soberon.

Hemigway je živio istočno od Havane, na farmi pod imenom Finca Vigia od 1940 do 1961, i dolazio je u grad da uživa u svom omiljenom kubanskom piću: smrznutim daquirima i mojitu--piću kiselo slatkog ukusa s listovima mente. Smatram da je Hemigway dio Kube. Odnos Hemigwaya s Kubom pokazuje kapacitet kubanske kulture da apsorbuje univerzalno. On je sada jedan od naših mitova, kaže Abel Prieto, kubanski ministar za kulturu.

U samo malom broju slučajeva skulpturu možete staviti tačno na onom mjestu koje je posjećivao, kaže Jose Villa Soberon, kojem je trebalo osam mjeseci da završi svoj posao. Soberon je poznat kao čovjek koji je napravio bronzanu statuu prirodne veličine Johna Lenona, koja sjedi na klupi u jednom parku u Havani. Statua Hemigwaya se komforno naslanja na kraj bara, s desnom rukom naslonjenom na kuk, a lijevom nogom na podestu bara. Bartenderi obećavaju da će svaki dan staviti jedno piće-diquiri ispred statue u Hemigwayevu čast. Autor romana Starac i more, Zbogom oružje i Sunce se ponovno rađa je izvršio samoubistvo u Ketchumu, savezna država Idaho, 1961.

XS
SM
MD
LG