Linkovi

Beecroft: BiH mora postati proizvodjacem sigurnosti u regionu - 2003-11-10


Šef misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini,Robert Bikroft izrazio je danas u Banjaluci ohrabrenje procesom reforme sistema odbrane u Republici Srpskoj. Istovremeno, u ovom entitetu je počela isplata penzija uvećanih za 6 procenata uprkos protivljenja predstavnika međunarodne zajednice.

Realno je očekivati da Bosna i Hercegovina pristupi Partnerstvu za mir do sredine naredne godine ali samo u slučaju da ne bude nekih političkih igara u vezi sa realizacijom Izvještaja Komisije za reformu odbrane. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske,Draganom Čavićem, šef misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini, Robert Bikroft.

»U Partnerstvu za mir Bosna i Hercegovina ima mogućnost da počne pridonositi stabilnosti i bezbjednosti u Evropi i da umjesto konzumenta bezbjednosti kao što je to bilo do sada postane i njen proizvođač, « naglasio je Bikroft. On nije želio da dovede u direktnu vezu, eventualno, pristupanje Partnerstvu za mir sa zamjenom snaga SFOR-a evropskim trupama u Bosni i Hercegovini ali je istakao da bi u tom slučaju bilo lakše odlučiti o budućnosti međunarodnih vojnih snaga na ovim prostorima. Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić je istakao da se ne smije dogoditi da Bosna i Hercegovina ostane jedina zemlja u Evropi koja nije pristupila Partnerstvu za mir zatraživši ujedno podršku javnosti za dovršetak reforme odbrane.

»Ta rješenja, u pravom smislu riječi, predstavljaju kombinaciju ispunjenja međunarodnih normi i domaćih potreba i ta rješenja omogućavaju da Bosna i Hercegovina, u dogledno vrijeme, bude u Partnerstvu za mir.«

Za kraj i informacija da je danas u Republici Srpskoj počela isplata oktobarskih penzija uvećanih za šest procenata čemu su se nedavno suprotstavili OHR i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija.Takođe,premijer Republike Srpske,Dragan Mikerević je danas izjavio da je entitetska Vlada zvanično donijela odluku da se uvećane plate svim budžetskim korisnicima počnu isplaćivati 21.novembra. Reakcije OHR-a na ove odluke se tek očekuju.

XS
SM
MD
LG