Linkovi

Pomoćnik državnog sekretara Powella prisustvovao uništavanju oružja u BiH - 2003-11-10


U blizini Sarajeva danas je izvršeno uništavanje zalihe pokretnih, ručnih protiv zračnih raketnih lansera. Riječ je o lanserima oba bosanskohercegovačka entiteta, čija su ministarstva obrane, Ambasada SAD, SFOR i Stalni Vojni komitet pripremili plan njihovog uništenja. U junu ove godine tim Vlade Sjedinjenih Američkih Država boravio je u Bosni i Hercegovini i utvrdio da je kompletna zaliha ovih lansera u oba entiteta zastarjela.

Još tada,oba entiteta su Sjedinjenim Američkim Državama potvrdila svoju spremnos da unište sve zalihe ovih lansera. Njihovom uništavanju prisustvovao je i Pomoćnik državnog sekretara SAD za politička i vojna pitanja Lincoln Bloomfield,koji je o današnjoj akciji uništavanja lansera rekao:

Veoma sam zahvalan vođstvu ove zemlje, svim zajednicama, što su odlučili uništiti ovo oružje. Bili ste u ratu koji je završen. Ovoliko oružje nam ne treba. Okretanje ka budućnosti podrazumijeva uklanjanje rizika po sigurnost s ulica, predavanje skrivenog oružja, oduzimanje oružja ilegalnim dilerima koji na tome zarađuju. To je neodgovorno i mora stati.

Generalni sekretar Stalnog vojnog komiteta u BiH,Enes Bečirbašić ovom je prilikom ukazao na značaj američke podrške uspostavi jedinstvenog obrambenog sistema u BiH i stvaranju pretpostavki za njen ulazak u evroatlantske sigurnosne integracije.

Današnja akcija u skladu je sa pozivom Sjedinjenim Američkim Državama koje su od svih svojih prijatelja zatražile da unište zastarjele lansere ove vrste, jer predstavljaju ozbiljnu prijetnju civilnoj i vojnoj avijaciji ukoliko dospiju u pogrešne ruke.

Po riječima g Bloomfielda,današnja akcija pokazatelj je da BiH obavlja svoje zadatke na način koji nalaže 21 vijek.

G Bloomfield koji boravi u dvodnevnoj posjeti BiH,jučer je posjetio centar Jugoistočne Evrope za obuku pasa u procesu deminiranja,kod Konjica.Kako saznajemo iz američke ambasade u Sarajevu,razlog boravka g Bloomfielda u BiH,su susreti sa domaćim i međunarodnim zvaničnicima o vojnim pitanjima.

XS
SM
MD
LG