Linkovi

Saudijska Arabija: Pojačane mjere sigurnosti u svetom gradu Meki - 2003-11-10


Vlasti u Saudijskog Arabiji su pojačale mjere sigurnosti u svetom gradu Meki i oko diplomatskih meta u Rijadu, iz straha od dodatnih terorističkih napada. Saudijski i američki zvaničnici navode da vjeruju da je al-Qaida odgovorna za subotnji samoubilački napad u kojem je u glavnom saudijskom gradu ubijeno najmanje 17 osoba.

Američka ambasada u Rijadu i konzulati u ostalim gradovima su danas zatvoreni. Mjere sigurnosti su bile vidljivo jače oko diplomatske četvrti i stambenihi četvrti gdje se nalaze stranci. Saudijski zvaničnici su poslali pet hiljada pripadnika službe sigurnosti u Meku kako bi spriječili moguće terorističke napade i pružili osiguranje muslimanskim hodočasnicima tokom Ramazana.

Sjedinjene Države su objavile da zatvaraju svoju ambasadu u Sudanu zbog, kako navode, vjerodostojnih i konkretnih prijetnji protiv američkih interesa.

U saopćenju američke ambasade u glavnom gradu Khartoumu se navodi da će se ona zatvoriti sutra, 11 novembra, na praznik Dan veterana, i da će njene operacije biti suspendirane i za ostatak sedmice.

Predstavnici ambasade nisu dali nikakve detalje o prirodi prijetnje, ali su saopćili da se nadaju da će ambasadu ponovno otvoriti sljedeće sedmice. Sjedinjene Države su također pozvale sve Amerikance u Sudanu da se ne ističu u javnosti i da izbjegavaju velika okupljanja stranaca, koja bi mogla privući pažnju. Američki civilni administrator za Iraq Paul Bremer je rekao da je nekoliko stotina stranih militanata tajno ušlo u zemlju i da planiraju nove napade čiji je cilj da se zaustave napori na obnovi Iraka.

U intervjuu kojeg je danas objavio londonski Times gospodin Bremer je izjavio da su militanti u Irak ušli iz Sudana, Sirije, Jemena i Saudijske Arabije.

On je također rekao da očekuje da će se u narednim mjesecima povećati broj napada u Iraku zbog toga što, kako je naglasio, oni koji ih izvršavaju vide da se ostvaruju rezultati u obnovi Iraka koju predvode Sjedinjene Države.

Gospodin Bremer je uz to upozorio da će ovaj problem postajati sve veći ukoliko ne dođe do poboljšanja u radu obavještajne službe u Iraku, dodajući da razmišlja o formiranju specijalnih snaga kao odgovor na sve izraženije militantne aktivnosti.

Snage bi bile sastavljene od Iračana koji poznaju teren i koji bi bili u mogućnosti da uoče strane elemente. Gospodin Bremer nije isključio mogućnost da se u sastavu ovih specijalnih snaga nađu i bivši pripadnici obavještajne službe Saddama Husseina.

Poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski je izjavio da njegova zemlja nastavlja svoju mirovnu misiju u Iraku uprkos pogibiji poljskog oficira koja se dogodila prošlog četvrtka - što je, inače, prvi smrtni slučaj u poljskim redovima otkako se ta zemlja pridružila misiji u Iraku.

Predsjednik Kwasniewski je masi od oko 2 i po hiljade prisutnih na sahrani majora Hieronima Kupczyka rekao da će Poljska i dalje ispunjavati svoje obaveze, jer je ona saveznik kome se može vjerovati i osloniti se na njega. Sahrana poginulog poljskog majora održana je u baltičkom lučkom gradu Szczecinu, gdje je baza njegove jedinice.

XS
SM
MD
LG