Linkovi

Iran, Sjeverna Koreja, Sirija i Libija agresivno rade na tome da dođu do oružja za masovno uništenje... - 2003-11-07


Zemlje koje podržavaju terorizam kao što su to Iran, Sjeverna Koreja, Sirija i Libija agresivno rade na tome da dođu do oružja za masovno uništenje i na svojim lansirnim raketnim sistemima, rekao je John Bolton pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost. Govoreći 30. oktobra u Londonu gospodin Bolton je jasno dao do znanja da nastojanje ovih, kako ih je nazvao odmetnutih zemalja, čini ih neprijateljima američkih interesa. Ali, rekao je gospodin Bolton da njihovi tajni programi neće ostati neotkriveni i bez posljedica.

Dva izvještaja koje je naparavila Međunarodna agencija za atomsku energiju pokazala su da Iran krši svoje obaveze propisane Sporazumom o neširenju nuklearnog naoružanja. Iran je odbijao tvrdnje da ima bilo kakav program za razvoj nuklearnog naoružanja, rekao je gospodin Bolton i njegovo preformulisano objašnjenje dato Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju pokazuje, prema riječima gospodina Boltona da Iran skriva svoj program za razvoj naoružanja. Iran pokušava da kao miroljubiva legitimizira svoja nastojanja da savlada proces prerade nuklearnog goriva što bi mu omogućilo da proizvede fisioni materijal za nuklearno naoružanje. Iran mora pokazati da ne razvija nuklearno naružanje. Ukoliko to ne učini Vijeće sigurnosti UN-a će morati poduzeti neke korake.

Što se tiče Sjeverne Koreje rekao je gospodin Bolton, Sjedinjene Države traže potpuno, očigledno i nepovratno ukidanje sjeverno-korejskog nuklearnog programa. Sjedinjene Države se nadaju da će se rješenje za to postići kroz multilateralne razgovore sa Sjevernom Korejom u kojima će učestvovati i Kina, Rusija, Japan i Južna Koreja. Ucjena i loše ponašanje neće biti nagarađeni, rekao je gospopdin Bolton.

Nuklearna istraživanja i program razvoja Sirije također zabrinjavaju. Sirija nastoji da ovlada dvosmjernom tehnologijom koja se može koristiti za proizvodnju nuklearnog naoružanja. Sirija već sada ima najrazvijeniju tehnologiju za proizvodnju hemijskog naoružanja u arapskom svijetu i potpuno je posvećena proširenju tog programa.

Režimi koji razvijaju oružja za masovno uništenje predstavljaju ozbiljnu prijetnju svjetskom miru rekao je predsjednik Bush: Smrtonosna kombinacija odmetnutih režima i terorističkih mreža kao i oružja za masovna ubistva predstavlja opasnost koja se ne može previdjeti ili zanemariti.

Zbog toga je od izuzetne važnosti da se onemogući pristup osjetljivoj tehnologiji neprijateljskim zemljama koje podržavaju terorizam.

XS
SM
MD
LG