Linkovi

Obaveštajni oficir američke vojske, Richard Batler svjedok u Hagu, u slučaju Blagojević-Jokić - 2003-11-07


U seriji iskaza svjedoka o autentičnosti presretnutih radio-poruka snaga bosanskih Srba uoči tragičnih pogibija u Srebrenici jula 1995. u ponedjeljak će svjedočiti i bivši obaveštajni oficir američke vojske, Richard Batler. On će svjedočiti na sudjenju bivšim oficirima Vojske Republike Srpske, Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću, optuženima za zločine u Srebrenici, počinjene jula 1995. godine, saopšteno je u Haškom sudu.

Sudsko vijeće usvojilo je zahtev Sjedinjenih Amerčkih Država da Batlerovo svjedočenje prati i specijalni državni advokat koji će zastupati interese SAD, budući da se radi o povjerljivim obavještajnim podacima.

Bivši komandant Bratunačke brigade, Vidoje Blagojević, i bivši načelnik inženjerije Zvorničke brigade, Dragan Jokić, optuženi su za kršenje zakona i običaja rata i zločine protiv čovječnosti. Blagojeviću se na teret stavlja i saučesništvo u genocidu.

Branitelji optuženih su, tokom dosadašnjih iskaza svjedoka o presretnutim razgovorima, ukazali na moguće greške prilikom prekucavanja bilješki i na raširenu praksu namjernog obmanjivanja i širenja dezinformacija putem radio-poruka.

XS
SM
MD
LG