Linkovi

Sulejman Tihić o razgovorima sa podsekretarom State departmenta, Marcom Grossmanom - 2003-11-07


Govoreći posebno za Glas Amerike o današnjem susretu podsekretara Stete departmenta, Marca Grossmana sa članovima Predsjedništva BiH, Sulejamn Tihić kaže: U prvom redu smo razgovarali i predstojećim reformama odbrane BiH, zatim o daljem prisustvu američkih oružanih snaga u BiH, i upućivanju oružanih snaga BiH u sastav stabilizacijskih snaga u Iraku.

Kada je u pitannju reforma odmbrambenog sistema obavjestili smo o do sada postignutom uspjehu, predstojećem usvajnju zakona, izmjeni Ustava, i jednom, uopće, koncenzusu kojeg smo postigli u pravcu tih reformi; sa željom da budemo primljeni u Partnerstvo za mir, a poslije i u NATO.

Izrazili smo zahvalnost Sjedinjenim Državama za sve što su do sada učinili za BiH, i našu želju da američke snage ostanu do kraja u BiH, sve dok je potrebno prisustvo oružanih snaga medjunarodne zajednice u BiH.

Gospodin Grossman je jasno rekao da će SAD i dalje ostati prisutne u BiH, i da će, kako je kazao, isto kako su došli sa drugim državama, sa drugim oružanim snagama, zajedno i otići.

Ponudili smo SAD da u BiH budu prisutne u drugim oblicima, uključujući i stacioniranje vojnih baza za američke trupe. Smatramo da bi to bio doprinos stabilizaciji prilika ne samo u BiH nego i u širem okruženju, jer još nije riješeno pitanje Kosova. To bi, sigurno, bio i doprinos u pravcu ulaska BiH u NATO.

Ponudili smo SAD-u da uputimo jednu vojnu jedinicu u okviru stabilizacijskih snaga u Iraku, kako bi se i BiH počela oduživati za sve ono što su druge države činile upućujući vojne jedinice u BiH. Mi tu nemamo neke velike kapacitete, ali možemo učiniti onoliko koliko nam tehničke i financijske mogućnosti dozvoljavaju.

Rekli smo da ćemo pozvati predsjednika Busha da posjeti BiH.

XS
SM
MD
LG