Linkovi

Iranska vlada optužila Busha - 2003-11-07


Iranska vlada optužuje predsjednika Busha da se svojim pozivom na demokratske reforme u regionu, ustvari upliće u unutrašnje stvari srednjeistočnih zemalja.

U jučerašnjem govoru, kojeg su uživo prenosile regionalne televizijske stanice, gospodin Bush je direktno naveo Iran i Siriju kao zemlje kojima je neophodna reforma.

U današnjem saopštenju iranskog Ministarstva vanjskih poslova naglašava se da niko od predsjednika Busha nije tražio da bude zaštitnik njihovih prava.

Sjedinjene Države se u tom saopštenju optužuju, kako je navedeno, i za gušenje demokratskih pokreta širom svijeta. Za sada od sirijske vlade ili drugih lidera u regionu nema zvaničnog odgovora na jučerašnji govor predsjednika Busha.

U međuvremenu stiže i vijest da se američka ambasada u Saudijskoj Arabiji privremeno zatvara usljed vjerodostojnih terorističkih prijetnji.

Zvaničnici ambasade su izdali saopćenje upozoravajući američke građane u Saudijskoj Arabiji da budu posebno oprezni kada je riječ o metama koje se u ovoj zemlji mogu smatrati zapadnjačkim ili američkim.

XS
SM
MD
LG