Linkovi

Vlada Republike Srpske nije odustala od najavljenog povećanja plata i penzija - 2003-11-07


Nakon jučerašnjeg oštrog upozorenja visokog predstavnika Pedija Ešdauna da bi najavljeno povećanje plata i penzija u Republici Srpskoj, između ostalog, moglo dovesti do bankrota Bosne Hercegovine u Banjaluci su danas boravili prvi zamjenik visokog predstavnika Donald Hejz i predstavnici Svjetske banke.

Vlada Republike Srpske nije odustala od najavljenog povećanja plata i penzija u ovom entitetu, a u narednom periodu će pokušati postić kompromis o ovom pitanju sa predstavnicima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Izjavio je ovo danas u Banjaluci premijer Republike Srpske, Dragan Mikerević nakon sastanka sa direktoricom Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu Orsalijom Kalancopulos.

Međutim, gospođa Kalancopulos je nagasila da bi ovakve mjere entitetske Vlade mogle ugroziti ekonomske reforme. Ona je ocijenila da je ekonomska situacija u zemlji izuzetno teška najavivši da će u roku od nekoliko mjeseci Svjetska banka pomoći Bosni i Hercegovini sa 124 miliona dolara.

Dragan Mikerević je danas u Banjaluci iza zatvorenih vrata razgovarao i sa prvim zamjenikom visokog predstavnika Donaldom Hejzom nakon čega je saopšteno da entitetska Vlada namjerava obezbjediti sredstva za povećanje najniže cijene rada u Republici Srpskoj iz više izvora. Prije svega, to se odnosi na stvaranje unutrašnjih rezervi i uštede unutar pojedinih ministarstava. Takođe je saopšteno da se ulaže maksimum napora kako bi se povećali domaći prihodi te konstatuje da ove odluke neće ugroziti dostignuti stepen stabilnosti.

Povodom jučerašnje poruke visokog predstavnika da bi povećanje plata i penzija u Republici Srpskoj moglo imati posljedice i po Federaciju te dovesti do bankrota cijele Bosne i Hercegovine, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske, Čedo Volaš je istakao da ne vidi kako bi rast najniže cijene rada na 82 konvertibilne marke mjesečno mogao ugroziti cijelu državu. On je naglasio da se ovo povećanje odnosi samo na budžetske potrošače i zaposlene u javnim fondovima u Republici Srpskoj koji nisu objedinjeni na nivou Bosne i Hercegovine te da u tome ne vidi nikakvo djelovanje spojenih posuda.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske, Rade Rakulj je ocijenio da je ovo samo još jedan od bisera Pedija Ešdauna koji, kako je rekao, od svog dolaska nije ništa učinio na ostvarenju prava ove kategorije stanovništva.

XS
SM
MD
LG