Linkovi

P. Ashdown: Najavljeno povećanje plata u RS dovelo bi do bankropta tog entiteta i države - 2003-11-06


Realizacijom najavljene odluke Vlade Republike Srpske o povećanju plata u javnom sektoru i penzija za 20 posto bila bi podrivena ekonomska stabilnost i RS i Federacije, te prekršeni uslovi stand-by aranžmana i drugih ugovora s Međunarodnim monetarnim fondom, izjavio Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown!

Kršenje tog sporazuma značit će automatski prekid dotoka novca u BiH iz sredstava IMF-a u svoti od 35 miliona eura samo do kraja ove godine a još najmanje 100 miliona tokom 2004. godine. Sredstva bi bla uskraćena vladama oba entiteta kao Vijeću ministara BiH, jer se kršenje financijske discipline u jednom dijelu zemlje ne može promatrati izdvojeno.

Vlada Republike Srpske za to jednostavno nema novaca. Učine li što su nakanili, slijedit će bankrot ne samo Republike Srpske nego i Federacije BiH i cijele države´, kazao je visoki predstavnik.

Ashdown je kazao kako je potpuno svjestan motiva vlasti u Banjoj Luci baš kao i teškog položaja zaposlenih i i penzionera. Takvo se stanje, kazao je on, ne može mijenjati odlukama bez pokrića nego privrednim reformama za koje treba vremena.

Ne promijeni li vlada Republike Srpske svoju odluku, Ashdown je najavio kako će sam bez ustezanja iskoristiti svoje ovlasti.

XS
SM
MD
LG