Linkovi

Irak: Ubijena dva američka i jedan poljski vojnik - 2003-11-06


Dva američka i jedan poljski vojnik iz koalicije u Iraku, danas su poginuli u odvojenim incidentima. Ministarstvo obrane Poljske je saopćilo da je major iz poljskih jedinica u Iraku ubijen u napadu na vojni konvoj , oko 50 kilometara južno od Baghdada. Ova je pogibija prvi ljudski gubitak za poljske jedinice otkako su se pridružile koalicionim snagama u Iraku.

Takodjer danas, američka vojska je saopćila da je jedan Amerikanac poginuo kada je njegov kamion naletio na minu u blizini graničnog prijelaza prema Siriji. Drugi američki vojnik je poginuo, i još dvojica ranjeni, u napadu južno od Baghdada kasno navečer u srijedu.

A u medjuvremenu je glasnogovornik Bijele Kuće je rekao da , i da je bilo kakvih pregovora pred sami rat sa Saddamom Husseinom, oni zasigurno ne bi spriječili rat. Scott Mc Cllelan je ovako komentirao jutrošnje izvještaje NY Times-a i ABC Newsa, prema kojima je zbačeni irački lider najvjerovatnije u posljednjoj minuti pokušao postići sporazum sa Sjedinjenim državama kako bi izbjegao rat.

U izvještajima u New York Timesu i ABC News-u se navodi da je američko ministarstvo odbrane početkom ove godine primilo tajnu poruku od jednog libansko-američkog biznismena, dok su se američke snage nagomilavale na iračkog granici, pripremajući se za invaziju.

Prema izvještajima, poruka je bila da najviši irački zvaničnici, uključujući i šefa obavještajne službe te zemlje, žele da Washington zna da Irak više nema oružje za masovno uništenje, i da nude američkim snagama i stručnjacima da provedu istragu.

Medjutim glasnogovornik Bijele Kuće je kazao da je administracija Predsjednika Busha iscrpila svaku legitimnu i vjerodostojnu mogućnost da se rat izbjegne. da se Američki zvaničnici su nastojali umanjiti značaj iračke ponude, rekavši da je to bilo samo jedno od brojnih nastojanja koje je poduzimao zbačeni irački režim kako bi izbjegao rat, podsjećajući kako je Saddam odbio i zadnji uvjet - da izbjegne iz zemlje i tako izbjegne sukob.

XS
SM
MD
LG