Linkovi

D. Mikerević: SAD najzaslužnije za mir u BiH - 2003-11-06


Američki ambasador u Bosnii Hercegovini Kliford Bond pozdravio je danas u Banjaluci na sastanku Američke trgovačke komore, inicijativu za promjenu Ustava Repblike Srpske u oblasti odbrane koju je pokrenula Narodna Skupština.

Poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske su prošle sedmice dali podršku reformi poreskog sistema a juče su podržali i inicijativu za promjenu Ustava u obasti odbrane na čemu im iskreno čestitam. Izjavio je ovo danas američki ambasador u Bosni i Hercegovini Kliford Bond na sastanku američke trgovačke komore u Banjaluci poručivši da je pred domaćim privrednicima i političarima još dosta reformi.

»Ulaskom u Partnerstvo za mir B i H bi dobila političku sigrnost. Ali ekonomska sigurnost se može postići poboljšanjem klime za ulaganja i konkretnijim privatnim sektorom. Sutra u Ženevi predstavnici B i H napraviće važan korak kada počne prva runda pregovora za ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju. Člansvo u WTO i prihvatanje njenih pravila stvoriće ovdje bolju poslovnu klimu i približiti B i H stranim tržištima.«

Obraćajući se prisutnima premijer Republike Srpske, Dragan Mikerević je naglasio da je entitetska Vlada maksimalno opredjeljena za poboljšanje poslovne klime i da je zato spremna da podnese žrtvu tranzicije. On se posebno zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na pomoći koju je do sada uputila Bosni Hercegovini najavljujući da će samo USAID u naredne tri godine uložiti u ovdašnju poljoprivredu 22,6 miliona dolara.

»Naš važan cilj je sistematsko popravljanje imidža, i kao naroda i kao države a posebno, poruku o našoj reformskoj opredjeljenosti želimo poslati u Sjedinjene Američke Države. To je zemlja koja je najzaslužnija za stvaranje mira ovdje u Bosni i Hercegovini.«

Današnjem sastanku Američke trgovačke komore u Banjaluci prisustvovali su brojni privrednici iz cijele Bosne i Hercegovine kao i pojedini američki biznismeni porijeklom sa ovih prostora.

XS
SM
MD
LG