Linkovi

Savezni sudija pod znak pitanja doveo Zakon o zabrani određenih vrsta pobačaja - 2003-11-06


Jučer je američki predsjednik George W. Bush potpisao zakon kojim se zabranjuju određene vrste pobačaja, čime je faktički stavio potpis na odluku američkog kongresa. Medjutim, jedan savezni sudija pod znak pitanja je doveo ustavnost ovog novog zakona. Predsjednik Bush je ,tokom jučerašnje ceremonije održane u zgradi koja nosi ime bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana, potpisao zakon kojim se zabranjuje pobačaj djelomično razvijenog fetusa , odnosno pobačaj u trećem tromjesečju trudnoće. Ceremoniji je prisustvovalo 400 zvanica, članova Kongresa i protivnika abortusa.

Godinama se užasna forma nasilja provodila na djecom koja samo što nisu rodjena, dok je zakon okretao glavu na drugu stranu. Danas su se napokon Amerikanci i naša vlada suprotstavili toj okrutnosti i stavili se u obranu nevinog života, rekao je predsjendik Bush.

Zakonom se, odobrenom od strane Zastupničkog doma Kongresa i Senata prošlog mjeseca, zabranjuje ljekarima izvođenje pobačaja pri kojem se ubija fetus u trećoj trećini trudnoće fetus nakon što se žena djelomočno porodi; zakonom se takodjer ne dozvoljava nikakve izuzetke čak ni u slučaju da trudnoća narušava zdravlje žene ili u slučaju oboljelog fetusa. Međutim, grupe koje se protive ovom zakonu, kažu da ovo može biti samo korak dalje za širu kampanju potpune zabrane izvođenja pobačaja. Kim Gandy je predsjednica Nacionalne organizacije žena.

”Mislila sam nakon 30 godina da je to pravo zaštićeno. Sada gledam moje dvije djevojčice od osam i deset godina i znam da će se i one morati boriti oko ovog pitanja.“

Prije nego je predsjednik Bush potpisao ovaj zakon, oko dvanaest članova Kongresa je odmarširalo od zgrade Zastupničkog doma do Vrhovnog suda kako bi iskazali svoje protivljenje zakonu. Louise Slaughter je Demokrata iz New Yorka.

”Mi članovi Zastupničkog doma smo došli pred sud jutros da bi podsjetili da zakon kojeg je predsjednik Bush danas potpisao prestavlja prvi put ikada do sada da je predsjednik ove zemlje zabranio neku ljekarsku proceduru; ovaj zakon nije ustavan.“

Potpis predsjendika Busha stavlja tačku na zakonsku bitku koja je započela 1995 godine kada su republikanci osvojili većinu u Zastupničkom domu. Federalni sudac iz Nebraske Richard Kopf je, na saslušanju prilikom jednog sudskog procesa, još ranije kritizirao usvajanje ovog zakona, te je kazao za sebe da će on navjerovatnije nametnuti sudski nalog sa zabranom. Slična saslušanja održana su u New Yorku i San Francisku.

XS
SM
MD
LG