Linkovi

Stabilnost i prosperitet na Balkanu medju prioritetima NATO saveza - 2003-11-06


Generalni sekretar NATO-a, George Robertson je, govoreći danas u sjedištu OSCE-a u Beču, naglasio kako je uz borba protiv terorizma i ilegalne imigracije, stabilnost i prosperitet Balkana jedan od pripriteta NATO saveza.

Kako za Glas Amerike izvještava Emela Filipović, gospodin Robertson se založio za dalje jačanje NATO-a i OSCE-a u savladavanju novih bezbjednosnih izazova. U tom kontekstu odlezeći Generalni sekretar NATO-a je istakao prijem 7 novih članica iduće godine što predstavlja, kako je rekao, doprinos NATO-a miru u Evropi.

Gospodin Robertson je podsjetio na zajedničke uspjehe NATO-a i OSCE-a na Balkanu, odnosno saradnju u smirivanju tenzija u Makedoniji. On je istakao važnost medjunarodne saradnje u stabilizaciji Avganistana i Iraka, i nužnost sveobuhvatnog pristupa sistemu bezbjednosti koja je naročito došla do izražaja nakon terorističkih napada od 11 septembra.

NATO i OSCE će nastaviti sa razmjenom informacija, i pojačanom kooperacijom u borbi protiv organizovanog kriminala, očuvanja bezbjednosti granica i sprječavanju proliferacije malog naoružanja, rekao je generalni sekretar NATO saveza, govoreći u sjedištu OSCE-a u Beču.

Kako javlja naša dopisnica, gospodin Robertson je sinoć susreo sa ministrom odbrane Austrije Ginterom Platerom, sa kojim je razgovarao i o mirovnim operacijama na Balkanu. Tom prilikom austrijski ministar je rekao da j je prioritet Austrije jugoistočna Evropa, da će Austrija i dalje učestvovati u mirovnim operacijama na Ksovu i u Makedoniji. Austrijski ministar je najavio i mogućnost da se austrijski vojnici, njih oko 200, vrate iduće godine u BiH, ako misija pod komandom NATO-a ostane u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG