Linkovi

Bez hapšenja ratnih zločinaca nema mjesta balkanskim zemljama u NATO-u i EU - 2003-11-05


Viši zvaničnik američke administracije je kazao da Sjedinjene Države ovih dana obavljaju niz konsultacija sa zemljama balkanskog regiona sa ciljem pojačavanja napora za stabilizaciju područja i za njegovo brže integrisanje u Evropu. Na pitanje da li se tu radi o pripremanju neke vrste izlazne strategije rečeno je da se ne radi o odlasku Amerike sa Balkana, nego o vraćanju Balkana ponovo u Evropu, što bi kao rezultat, izmedju ostalog, imalo i postepeno povlačenje američkih trupa iz regiona Balkana. Strategija tog zadatka uključuje dva bitna aspekta: jedan je podrška vladama u regionu u izvodjenju reformi i drugih poteza koji će im pomoći uključivanju u Evropu i u evro-atlanske strukture, i drugi je rješenje statusa Kosova.

Uskoro će Misija UN u Prištini objaviti nešto kao Mapu puta - kojom će biti definirani standardi koji moraju biti uspostavljeni prije razgovora o konačnom statusu te pokrajine. Naglašeno je da standardi za konačni status podrazumijevaju demokratske standarde i standarde etničke tolerancije, a da se rasprava o elementima konačnog statusa Kosova može očekivati tek nakon 2005. godine, ukoliko do tada pomenuti standardi zažive u praksi.

Što se saradnje sa regionalnim balkanskim vladama tiče rečeno je da Sjedinjene Države prate i veoma podržavaju njihove napore da ispune uslove za pridruživanje Evropi i evroatlanskim strukturama. Ono na čemu, kao na osnovnom preduslovu, Sjedinjene Države, zajedno sa evropskim saveznicima i Ujedinjenim Narodima, insistiraju jeste saradnja sa medjunarodnim institucijama, a prije svega sa Medjunarodnim tribunalom za ratne zločine u Hagu. Drugim riječima, dok BiH ne uhapsi i Hagu izruči Karadžića, Srbija - Mladića, a Hrvatska - Gotovinu - nema za njih mjesta ni u NATO-ovom Partnerstvu za Mir, niti u EU, rekao je američki zvaničnik za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG