Linkovi

Saab mora odrasti ili umrijeti - 2003-11-04


Iz ranih dana, kao uzgredni proizvod tvornice aviona za švedske zračne snage, Saab je uvijek bio drukčiji.

Odpočevši proizvodnju 1947, prvi Saab je bio aerodinamičan mali automobil sa dvoja vrata inspirisan dizajnom aviona, kojeg je pokretao dvotaktni motor sa pogonom na prednje točkove, što je ostatak auto-industrije usvojio mnogo kasnije.

Saab je bio pionir u oblasti sigurnosti i turbo dodatka koji je manjim mašinama omogućavao da postignu veliku snagu.

Danas je General Motors vlasnik Saaba i u globalnoj ekonomiji, u tom velikom koncernu automobila, Saab mora odrasti ili umrijeti. Prema izvještaju o financijskom poslovanju Saab divizija u GM-u je prošle godine bila u gubitku od 500 miliona dolara.

Pitali smo predsjednika Centra za istraživanja u oblasti automobilizma u Ann Arboru u Michigenu, Davida Colea, kako je Saab došao u tako prlajvu ulicu.

Saab je bila neovisna kompanija. Imali su relativno malu proizvodnju. Nisu bili baš efikasni u svojim proizvodnim operacijama i u to vrijeme, dok su bili neovisni, oni su donekle uspjevali sa tim izaći na kraj. Ali vremena su drukčija. Sada je konkurencija mnogo jača.

Ali David Cole ne misli da će Saab zadesiti slična sudbina nedavno ugašene divizije Oldsmobila.

Bilo koja kompanija koja posluje sa gubitkom biće vrlo pažljivo analizirana unutar grupe kakva je General Motors, ali mislim da oni zaista na Saab gledaju kao na rad u progresu.

Predsjednik Saad Auta SAD, Debra Kelly-Ennis, se slaže, i ona je takođe rekla da General Motors investira veliku količinu para u nove modele za Saab.

Mi ulazimo u najproduktivniji period za nove modele u našoj istoriji. U ovakom vremenu je logično ulagati puno para u nove modele.

Gospodja Kelly-Ennis spominje Saab devet-tri limuzinu i kabriolet, i kaže da će sljedeće godine zajedno sa GM partnerom Subaru proizvesti novi i jefniniji model devet-dva.

Biće to odličan auto. Mi ćemo ga brzo staviti na tržište. Imamo super partnera Subaru. Naši inžinjeri su dizajnirali ovaj automobil u Saab fabrici, i ja mislim da će biti pobjednik, u dizajnu, karaktristikama vožnje i tako dalje. Mislim da će biti dobar za nas.

Sa dobrim djelom novih modala za prodaju, direktori Saab-a su optimistični oko budućnosti.

Tokom sljedećih nekoliko godina, Saab želi da proda oko 130 hiljada auta godišnje širom svijeta. Ovdje u Americi, naš cilj je da uradimo nešto što nismo mogli u zadnjih 16 godina, a to je da prodamo više od 40 hiljada auta u SAD.

Da pomogne osigurati budućnost, Debra Kelly-Ennis rekla je Glasu Amerike da Saab razmišlja o dodavanju SUV-a svojoj listi automobila.

XS
SM
MD
LG