Linkovi

Slobodan Milošević nikada nije obustavio logističku pomoć Radovanu Karadžiću - 2003-11-04


Suočenje Slobodana Miloševića sa svjedokom suda i nekadašnjim mirovnim posrednikom, Davidom Owenom, rezultiralo je tvrdnjom optuženog da je tokom rata u Bosni i Hercegovini činio sve kako bi bosanske Srbe primorao da prihvate mirovne sporazume, koji bi okončali ratna razaranja. Medjutim, sa svoje strane, lord Owen je ostao čvrsto pri iskazu da Milošević i zvanični Beograd nikada nisu obustavili logističku pomoć i vojne isporuke Radovanu Karadžiću.Prema Miloševiću, činjenica da je čak i Karadžić stavio potpis na tzv. "Kutiljerov plan" kantonizacije BiH, predstavlja najbolji dokaz da niko od Srba nije razmišljao o "Velikoj Srbiji", uključujući i srpsko rukovodstvo na Palama."Gospodine Miloševiću, i vi i ja znamo da je Radovan Karadžić potpisao mnoge stvari i ako bi smo smatrali da sve što je on potpisao bila zaista i njegova namjera i ono što je on htio, onda se ne bi našli u tolikoj zbrci", uzvratio je lord Owen, podsjećajući optuženog da je Karadžić redovno zauzimao jedan stav na jednom forumu, a potpuno drugi stav na drugom forumu. Lord Owen dopussta mogućnost da je tadašnji vodja bosanskih Srba potpisao karte Kutiljerovog plana vjerujući da bi se sve oblasti sa srpskom većinom mogle okupiti u jednu republiku.

Komentirajući "srpsku mirotvornu politiku" tokom rata u Bosni i Hercegovini, lodr Owen je ustvrdio da su tek vojni porazi ljeta 1995. godine, kada se u rat protiv Mladićevih snaga u zapadnoj Bosni uključila i hrvatska vojska, dovelo srpsko rukovodstvo do Daytona, što navodi na zaključak da je mir proizašao iz srpskih vojnih poraza. Slobodan Milošević je na to je reagirao riječima.

MILOŠEVIĆ: " Mislili ste reći da je to proizišlo iz naših mirovnih napora, lorde Owene".

Lord Owen je odgovorio:

OWEN: "Ne, mislim da je i realnost bila takva da se čak i general Mladić morao suočiti sa činjenicom da su Srbi počeli da gube rat".

Medjutim, Milošević je insistirao na mirotvornoj ulozi Beograda:

MILOŠEVIĆ: "Šta bi bilo da se umiješala Jugosavija, kao što se umiješala Hrvatska? Pa zapalio bi se cijeli Balkan! Upravo u tome i jeste najveći doprinos da se dodje do mira i na taj način je i došlo do daytonskog sporazuma, kojem je najviše odprinjela Srbija, ruku na srce".

Nakon unakrsnog ispitivanja od strane optuženog, lord Owen je pojašnjavao svoju ulogu mirotvorca i odnos snaga medju srpskim rukovodstvom na Palama, čime se okončalo njegovo dvodnevno svjedočenje na procesu protiv Slobodana Miloševića.

XS
SM
MD
LG