Linkovi

Javna poduzeća u BiH: Kultura neodgovornosti mora nestati - 2003-11-03


Mijenjanje kulture rukovođenja javnim preduzećima,u BiH,uvjet je provođenja ekonomskih reformi kako bi se osigurale beneficije za građane, privukle strane investicije i otvorila nova radna mjesta, izjavio je danas u Sarajevu prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH ambasador Donald Hays, otvarajući Okrugli sto o temi “Upravljanje kompanijama”.

Osvrćući se na izvještaje specijalnih revizora o upravljanju javnim kompanija u BiH, Hays je kazao kako je u tim izvještajima jasno utvrđeno da postoje strukturalne deformacije u pogledu menadžmenta javnih preduzeća. “Utvrđeno je da postoji kultura u kojoj se smatra da su javna preduzeća nezavisna i da ne moraju nikome odgovarati”, naveo je ambasador Hays, dodavši kako je u nekim slučajevima bilo velikih političkih manipulacija u korist političkih sljedbenika i same političke partije.

Hays je istakao da početak procesa promjene kulture rukovođenja tim preduzećima upravo predstavljaju nacrti entitetskih zakona o javnim preduzećima. Njima se uspostavljaju detaljni etički kodeksi za direktore i usposlenike javnih kompanija, stroge kontrole računovodstva, te obavezne novčane kazne i otkazi za one koji budu osuđeni za kršenje standarda upravljanja kompanijama.

“Obim gubitaka koji se ostvaruju zbog lošeg rukovođenja, korupcije ili nesposobnosti izuzetno su velike i očito da od toga neko ima koristi”, konstatirao je Hays. Kako je naglasio, u javnim preduzećima moraju biti uspostavljene pojačane strukture rukovođenja, tačni i moderni standardi računovodstva, koncept dioničara i njihovih prava, poštivanje legitimih prava radnika, te utvrđena prava korisnika usluga.

XS
SM
MD
LG