Linkovi

Za ljudsko i Božije sjećanje - 2003-11-03


Bolno vraćanje unazad, u prošlost, nagnalo je preživjele Holocausta da i dalje istraju na želji da svjedočenja o preživljenom paklu prenesu na mlađe generacije.

Klara Halberstadt dolazi iz Californije i u Washington je stigla sa svojom nećakinjom. U to vrijeme imala je 22 godine i tek se udala, kada su nacisti nju i njenu porodicu pohvatali i poslali u zloglasni koncentracioni kamp Auschwitz. Klara Halberstadt je izgubila sve osim svoje sestre.

I dan - danas imam taj osjećaj. Izgubila sam čitavu porodicu. Samo moja sestra, i ja smo preživjele. Bile smo u odjelu deset - eksperimenti.

Više od šest hiljada ljudi iz četiri generacije je prisustvovalo ovom skupu. Ljekar Deborah Long je dijete preživjele logorašice koja je u logorima izgubila oba roditelja.

Imamo razloga da vjerujemo da su svi naši rodjaci ubijeni, ali uvijek postoji nada, te smo zato na ovu tablu izvjesili poruku, da - ako je neko poznavao roditelje moje majke - , da nam se jave, kako bi ona barem nešto saznala o svojoj prošlosti.

Organizatori skupa su svjesni da je ovo možda i posljednji puta da neki od preživjelih Holocausta budu prisutni sa članovima svojih obitelji. Obilježavajući desetu godišnjicu osnutka muzeja, dobitnik Nobelove nagrade Elie Wiesel je kazao da je ovo bila prilika za one koji iz prve ruke nisu iskusili ovu tragediju da sagledaju svu njenu strahotu:

Ovdje učimo da se osamljenost žrtava, jevrejskih žrtava u getoima i kampovima, njihov osjećaj odbačenosti, tihi očaj dok su hodali u noćnoj procesiji prema pećima, ne smiju se zaboraviti.Oni moraju ostaviti traga, gorući ožiljak na istoriji čovječanstva, u njenom sjećanju i božijem sjećanju također.

Steven Ludsin, koji je pomogao osnivanje odbora za formiranje muzeja Holocaust, je potomak žrtve Holocausta i kaže:

Ima jedne jevrejska pjesma koja kaže: Mi smo još uvijek ovdje - to samo po sebi znači puno, jer je postojao trenutak u povijesti kada to nisu bili sigurni da li će ih biti.

Šezdest godina nakon Holocausta, preživjeli se i dalje nadaju da će saznati informacije o članovima svojih obitelji.

XS
SM
MD
LG