Linkovi

Bosanski HDZ na listama u Hrvatskoj? Odgovor sutra - 2003-11-03


Da li će HDZ BiH na predstojećim izborima u Hrvatskoj, među biračima u BiH podržati hrvatski HDZ ili Hrvatski istinski preporod Miroslava Tuđmana? Upravo zbog pitanja kome će bh. HDZ pružiti podršku, za sutra je u Novom Travniku, zakazana sjednica Predsjedništva ove stranke.

Istovremeno, iz Hrvatskih demokršćana je saopšteno kako će osnivač ove stranke, Petar Milić oformiti nezavisnu listu za izbore u Hrvatskoj i da će u izbornoj kampanji predložiti preuređenje BiH u šest republika, od čega bi dvije bile hrvatske.

Danas ističe rok do kojeg stranke i kandidati Izbornoj komisiji Republike Hrvatske moraju dostaviti liste svojih kandidata za izbore u toj zemlji, zakazane za 23. novembar.

Mediji izvještavaju kako je moguće da HDZ BiH, kao najjača hrvatska stranka u zemlji, neće pružiti podršku HDZ-u Hrvatske među bh. biračima sa pravom glasa za takozvanu listu za dijasporu, zbog toga što čelništvo hrvatskog HDZ-a ne želi da stavi na svoje liste ljude iz bh. HDZ-a, koje je smijenio visoki predstavnik zbog aktivnosti na osnivanju trećeg entiteta.

Navodi se kako je moguće da HDZ BiH podrži Hrvatski istinski preporod, kojeg vodi Miroslav Tuđman, sin pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Portparol HDZ-a BiH, Pero Pavlović za Glas Amerike kaže kako sastav lista kandidata još nije poznat; te da će sutra, nakon isticanja roka, biti poznat ko će se naći na izbornim listama.

Nakon HDZ-a, Nove hrvatske inicijative, te stranke Radom za boljitak, u izbore u Hrvatskoj uključuju se i Hrvatski demokršćani. Iz ove stranke je danas saopšteno kako će njen osnivač, Petar Milić, kojeg je visoki predstavnik svojevremeno smijenio zbog rada na trećem entitetu, biti nosilac liste te stranke, te da će se u predizbornoj kampanji Hrvatski demokršćani zalagati za preuređenje BiH u zajednicu od šest republika, od kojih bi dvije bile hrvatske.

XS
SM
MD
LG