Linkovi

Sjedinjene države i Iran - 2003-11-03


Sjedinjene Države su odlučne u tome da narod Irana podrže u njihovim aspiracijama za demokratskom, prosperitetnom zemljom. Medjutim, danas u Iranu traje borba izmedju ekstremista okovanih prošlošću i onih koji žele slobodnu i modernu državu.

Kako je pomoćnik američkog državnog sekretara Richard Armitage rekao - nema nikakve sumnje da se iranski režim bavi destruktivnom politikom i akcijom. Iran ima beskrajno dug dosije kršenja ljudskih prava.

Iranski režim koristi metode mučenja i prizvoljnih zatvaranja da bi ugušio slobodu izražavanja, slobodu udruživanja i vjerske slobode. Iransko pribavljanje i razvoj oružja za masovna uništenja takodje izaziva zabrinutost. Zato je velike važnosti da Iran ispunjava svoje medjunarodne obaveze o nenaoružavanju nuklearnim oružjem.

Iran nastavlja da podržava teroriste, nudeći finansijsku i logističku podršku terorističkim organizacijama, uključujući Hezbollah, Hamas i palestinski Islamski Jihad. Uz sve to, glasnogovornik Bijele Kuće Scott McClellan kaže da Iran još uvijek pruža utočište i al-Qaidinim teroristima:

McCLELLAN: Mi i dalje, a želim da naglasim - i druge zemlje to čine - vršimo pritisak na Irance da promijene svoje ponašanje u mnogim stvarima. Jedna od njih je, upravo, da bilo kojeg al-Qaidinog teroristu kojeg imaju pritvorenog u svojoj zemlji - treba da izruče ili u zemlju iz koje potiče ili Sjedinjenim Državama.

Gospodin McClellan kaže da je saradnja u ratu protiv terorizma - od ključne važnosti:

McCLELLAN: Iran mora promijeniti pravac kojim se kreće, promijeniti svoje ponašanje, posebno po pitanju odnosa sa terorističkim organizacijama al-Qaida i Ansar al-Islam. To će biti, ako oni razriješe to pitanje, veoma važan korak u našim medjusobnim odnosima.

Kao što je pomoćnik državnog sekretara Richard Armitage rekao - iranski narod je jasno pokazao da želi demokratske i ekonomske reforme, odgovornost i transparentnost rada njihove vlade, da želi okončanje korupcije, vjersku umjerenost i ponovnu integraciju u medjunarodnu zajednicu. Iranski narod, kaže on, treba da zna za našu podršku njihovim stremljenjima, ali i da će puna snaga te podrške biti realizirana jedino kad njihova vlada okonča svoju destruktivnu politiku.

XS
SM
MD
LG