Linkovi

P. Ashdown u Mostaru: Kriza vlade HNK u najgore vrijeme - 2003-10-31


Visoki predstavnik u BiH, lord Paddy Ashdown izjavio je na pres-konferenciji u Mostaru da kriza Vlade HNK, nastala nakon što su bošnjački ministri zamrzli svoje učešće na Vladinim sjednicama, nije mogla doći u gore vrijeme i to ne samo za Kanton, nego za cijelu BiH.

«Ako ova zemlja ima bilo kakvu nadu da bi mogla postati moderna, evropska država, upravo je to ta vrsta pitanja, koju bi politički lideri morali biti u stanju da razriješe međusobno», rekao je lord Ashdown, naglašavjući kako kriza u Vladi HNK dolazi u vrijeme dok iz Brisela budno motre šta se dešava na terenu u BiH.

Visoki predstavnik se tokom dana sastao i sa zvaničnicima partija uključenih u Komisiju za preuređenje Mostara. Upitan šta misli o izjavi američkog ambasadora u BiH, Cliforda Bonda, koji je rekao kako bi međunarodna zajednica podržala rješenje za novo uređenje Mostara, koje bi išlo i van daytonskog okvira, lord Ashdown je uz ostalo poručio da je sadašnji, daytonski statut Mostara, prelazni.

«Pravno tumačenje je da on ne može postojati kao stalni statut. Sada je vrijeme da on bude promijenjen. Nadamo se da će biti promijenjen konsenzusom», rekao je Ashdown.

XS
SM
MD
LG