Linkovi

Dvojica iračkih civila ubijena u sukobima između američkih vojnika i prosvjednika - 2003-10-31


Najmanje dvojica iračkih civila su ubijena u sukobima između američkih vojnika i prosvjednika u zapadnom predgrađu Bagdada. Zvaničnici američke vojske su kazali da su još dva vojnika tom prilikom ranjena.

Prosvjednici su se okupili kako bi bi izrazili nezadovoljstvo rušenjem štandova na tržnici, koje su srušile američke trupe. Glasnogovornik američke vojske je kazao da je neko na vojnike bacio bombu.

U odvojenom incidentu, američki vojnik je ubijen u bombaškom napadu u blizni grada Khaldiya, zapadno od Bagdada. Još jedna osoba je ubijena od strane iračke policije u Falujji tokom sukoba isped ureda iračke lokalne vlasti koju podržavaju Amerikanci.

Američki zvaničnici u Bagdadu upozoravaju na moguće pojačavanje anti-američkih napada planiranih za subotu i nedjelju.

U medjuvremenu je Zastupnički dom američkog Kongresa dao konačno odobrenje paketu pomoći za obnovu Iraka i Afganistana u visini od 87.5 milijardi dolara. Predstavnici u Kongresu su odobrili tu mjeru rano jutros velikom većinom, 298:121, u glasanju koje se smatra pobjedom za predsjednika Busha. Senat će o istoj mjeri glasati u ponedjeljak.

U međuvremenu je senatski komitet odredio danšnji dan kao kranji rok Bijeloj kući za predaju dokumenata u vezi sa istragom o cjelovitosti predratnih obavještajnih podataka koji se tiču Iraka.Glasnogovornik Bijele kuće je kazao da administracija udovoljava ovim zahtijevima.

XS
SM
MD
LG