Linkovi

Nina Bang Jensen o donatorskoj konferenciji u Hagu - 2003-10-31


Za komentar uspješnog završetka jučerašnje donatorske konferencije u Den Haagu, u cilju prikupljanja sredstava za formiranje suda za ratne zločine u Sarajevu, zmolili smo pravnog stručnjaka Ninu Bang Jensen - direktoricu washigntonske Koalicije za medjunarodnu pravdu.

N. B. JENSEN: To je važan i pozitivan korak koji pokazuje da medjunarodna zajednica nema namjeru odustati od svoje podrške provodjenju pravde do kraja. Medjutim, čovjek se ne može nadati uspjehu te institucije, ukoliko oni najvažniji optuženici, koje je optužio Tribunal, i dalje budu slobodno hodali Republikom Srpskom i koje kuda još. Jasno je da je najbolja pravda ona koja se provodi tamo gdje je počinjen zločin, ako su sudovi neovisni i pravedni. Medjutim, to još uvijek nije slučaj u BIH, i odluka o novom sudu će u tome zasigurno pomoći. Medjutim, sve to još uvijek ne može zamijeniti potrebu da se Radovan Karadžić i Ratko Mladić nadju u zatvoru Haškog Tribunala...

Pomoć BiH stvaranjem ove medjunarodne komore za ratne zločine je stvarna, i u financijskom i u političkom smislu. Do sada je uspjeh vodjenja procesa na lokalnom nivou, rekla bih, izmiješan. Od samog osnutka Haškog Tribunala nije ni predvidjeno da se na njemu vodi sve i jedan proces - to je nemoguće. Upravo zato je jako važno da lokalni pravosudni sistemi dobiju pravilnu podršku u sticanju totalne neovisnosti, jer bez toga nikada neće moći biti postignuta pravda koji ljudi zaslužuju.

VOA: Na molbu da prokomentira zanimljivu činjenicu da, ni nakon toliko godina postojanje nagrade od 5 milijuna za navodjenje na hvatanje Karadžića ili Mladića, nema nikakvih rezultata, dok je istodobno, ni mjesec, dva nakon objave slične nagrade za Saddamove sinove, dolšlo do njihovog ubojstva, gospodja Bang Jensen kaže:

N. B. Jensen: Tačno.. dobro pitanje... i možemo reći, pitanje koje zaista zaslužuje odgovor. Ja mislim da je jedan od razloga to što nagrada nije nikako dobro reklamirana, promovirana...U početku je bilo na velika zvona, ali nakon toga je reklama za nagradu gotovo ugašena. Znam da je ambasador Prosper u posljednjih godinu dana nastojao da ponovno promovira nagradu za hvatanje, ali mnogo više od toga treba biti uradjeno. Osim toga, drugi važan razlog je politička volja, kao i nivo trupa na terenu. Iako vjerujem da SFOR uz dobru suradnju lokalne policije to može učiniti, neophodna je politička volja i pouzdane, svježe informacije. Svježe informacije mogu obezbijediti smao oni koji znaju gdje se optuženici kriju, koji ih vidjaju, i kada bi obezbijedili te informacije, vjerujem da bi dobili izuzetne sume novca kao nagardu.

XS
SM
MD
LG